Herbeluister ons debat over het ego in de literatuur op FAAR 2025
Hoe schrijf je over jezelf en je omgeving zonder dat je gaat censureren? Onder meer daarover gingen Tuly Salumu, Maurits de Bruijn en Thomas Heerma van Voss in gesprek tijdens ons debat over autobiografisch schrijven, op het boekenfestival FAAR in Oostende. ‘Je kán op een empathische manier eerlijk zijn.’
“Ik wil niet een boek schrijven waarin ik mezelf censureer. Maar ik vond het wel ingewikkeld om in mijn roman Het archief te schrijven over mijn inmiddels overleden vader. Hij had niet staan juichen bij dit sterfbed op papier”, zei Thomas Heerma van Voss tijdens het gesprek dat de lage landen samen met deBuren organiseerde tijdens het boekenfestival FAAR in Oostende, op zaterdag 8 maart.
Schrijven over jezelf en je omgeving vergt een zekere genadeloosheid, dat onderschreef ook Maurits de Bruijn tijdens het debat. “Die verantwoordelijkheid had ik naar mijn memoir Ook mijn Holocaust toe. Anders kon die niet relevant zijn.” Maar, voegde Tuly Salumu toe: “Je kan eerlijk zijn én empathisch.”

© Arne Deboosere / FAAR Oostende
Vandaaruit leidde het gesprek, gemodereerd door Heleen Debruyne, onder meer langs het autobiografische element van een boek als bliksemafleider voor het literaire aspect, over het louterende en verrijkende proces dat autobiografisch schrijven kan zijn tot de politieke context waartegen je als auteur schrijft.
Herbeluister het gesprek
In het panel
Met Bintje schreef auteur en journaliste Tuly Salumu een debuutroman over een dochter van een Vlaamse moeder en een Congolese vader die opgroeit in een provinciestad in de jaren 1990. Salumu verwerkte ervaringen uit haar eigen jeugd tussen twee culturen.

© Arne Deboosere / FAAR Oostende
Thomas Heerma van Voss schreef romans over een auteur met de ziekte van Crohn die een boek schrijft over zijn aandoening (Condities, 2020) en over een redacteur van een literair tijdschrift wiens vader ernstig ziek wordt (Het archief, 2024). Net als voor zijn columns bij de lage landen putte hij voor die titels uit zijn eigen leven.

© Arne Deboosere / FAAR Oostende
Schrijver en journalist Maurits de Bruijn studeerde aan een kunstacademie en omschrijft zichzelf als queer. In zijn derde roman Man maakt stuk (2024) voert hij een queer kunstenaar op die kritisch is voor de heteronormatieve samenleving. In zijn debuut Broer (2012) verwerkte hij de verdwijning van zijn oudere broer. Zijn non-fictiedebuut Ook mijn Holocaust (2020) is een familiegeschiedenis en een reisverslag door Israël ineen. En in Geweten (april 2025) vraagt hij zich af hoe de dood van zijn Joodse grootouders in Sobibor zich verhoudt tot de massaslachting in Gaza.

Schrijver voor de spiegel

Het debat bouwde verder op ‘Schrijver voor de spiegel’, het nieuwe themanummer van de lage landen. Lees de volledige reeks of bestel meteen het nieuwe nummer.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.