Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Gastvrij, met mate: vluchtelingen in Nederland, van de Belgen in 1914 tot Afghanen en Oekraïners nu
1 Reacties
© Gelders Archief
© Gelders Archief © Gelders Archief
Voor abonnees
Nieuwkomers in het Noorden
maatschappij
geschiedenis

Gastvrij, met mate: vluchtelingen in Nederland, van de Belgen in 1914 tot Afghanen en Oekraïners nu

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 1 miljoen Belgen naar Nederland. Zo’n honderdduizend bleven er de hele oorlog, de meerderheid in grote kampen. Nederland toonde zich gastvrij, maar aan de omstandigheden in de vluchtelingen­kampen viel veel af te dingen. Wat blijft na ruim een eeuw nog over van die opvangplaatsen? En hoe vergaat het de vluchtelingen in Nederland vandaag? ‘De Oekraïners nu, meer dan Afghanen, lijken het meest op Belgische vluchtelingen van toen.’

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Reeks

Nieuwkomers in het Noorden

Uitgeweken

Miet Ooms

Een aanvulling bij het verhaal van de Belgische vluchtelingen: ik zie nergens een vermelding van de Dodendraad, die de Duitsers vanaf 1915 op de grens tussen België en Nederland hebben gezet. Dat was een elektrische afsluiting, onder hoogspanning, over vrijwel de hele grens die moest voorkomen dat Belgen naar Nederland - neutraal terrein - vluchtten, vooral vanwege de angst voor spionage.
Vluchtelingen die voor 1915, bijv. tijdens het beleg van Antwerpen aankwamen, kwamen inderdaad nog per trein, of desnoods te voet. Maar vanaf 1915, en zeker 1916, toen de Draad klaar was, moesten ze daar ook voorbij.
Mijn familie heeft vluchtelingen gekend. Sterker nog: mijn overgrootvader was een 'passeur', iemand die stiekem mensen voorbij die Dodendraad hielp. Hij is er twee keer voor opgepakt geweest, ter dood veroordeeld en ontsnapt en is uiteindelijk zelf als vluchteling in Nederland terechtgekomen. Uden, als ik me niet vergis. WO I heeft hij overleefd, maar hij is wel relatief jong gestorven aan een longontsteking. Hij heeft een soort oorkonde gekregen waarin hij geëerd wordt als oorlogsheld.
Die Dodendraad is op verschillende plaatsen op de grens in de een of andere vorm gereconstrueerd bij de herdenkingen van honderd jaar WO I in 2014. Toen is er ook een item geweest op L1 over die vluchtelingenkampen, met een van de kinderen van mijn overgrootvader (oom van mijn moeder).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.