Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een storm in een glas water of een nieuw elan voor de dans? Jonge Vlaamse choreografen
0 Reacties
Voor abonnees

Een storm in een glas water of een nieuw elan voor de dans? Jonge Vlaamse choreografen

(Katie Verstockt) Ons Erfdeel - 1991, nr 4, pp. 555-562

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De Belgische dans kent een groot succes in het buitenland - daarvan getuigen internationale prijzen en de internationale aanbiedingen die de Belgische choreografen te beurt vallen. Nochtans kan niet gesproken worden van een \Belgische Golf\" - zoals de media dat doen - omdat het belangrijkste kenmerk van die jonge danskunstenaars hun individualisme is: ze kennen elkaar nauwelijks en ze werken in het grootst mogelijke isolement. De auteur schetst een beeld van de Belgische dansscène, die tot het einde van de jaren zeventig gedomineerd werd door de gevestigde balletten, maar die een totaal nieuw élan kreeg met de doorbraak van Anne Teresa de Keersmaecker, Wim Vandekeybus en Jan Fabre. In die doorbraak is de oprichting van twee biënnale dansfestivals van groot belang geweest: Het Klapstuk in Leuven en De Beweeging in Antwerpen. De auteur schetst het (evolutieve) karakter van de Belgische dans aan de hand van het werk van de drie genoemden, maar benadrukt tevens dat ook het werk van de minder bekenden als Platel, Vanrunxt, Besprosvany, Moussoux en de nieuwe generatie na hen evenzeer de dynamiek en het belang van de Belgische dans uitmaken."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.