Publicaties
Een narcist met depressies. ‘De hoogstapelaar’ van Wessel te Gussinklo
0 Reacties
Egon Schiele
Egon Schiele Egon Schiele
Voor abonnees
literatuur

Een narcist met depressies. ‘De hoogstapelaar’ van Wessel te Gussinklo

Met De hoogstapelaar (2019) publiceert Wessel te Gussinklo het lang aangekondigde derde deel van zijn reeks bildungsromans over Ewout Meyster.

In de eerste roman De verboden tuin (1986) is Ewout een jaar of negen en verlangt hij naar de gelukkige tijd waarin zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten is vermoord, nog leefde en zijn band met zijn moeder veel beter was. Opmerkelijk is zijn fetisj voor meisjeskleding die hij steelt en stiekem draagt: dit veroorzaakt momenten van geluk, maar hij beseft ook dat het een taboe is.

In het vervolg De opdracht (1995) is Ewout veertien en verblijft hij tien dagen in een zomerkamp voor kinderen van oorlogsslachtoffers. Hier wil hij populariteit verwerven door op te vallen met gespeelde jovialiteit, bijzondere woorden en uitgesproken opvattingen over leiderschap (Churchill, Roosevelt en Hitler zijn Ewouts voorbeelden) die niet goed vallen bij de andere jongens, die allemaal een jaar of drie ouder zijn dan hij. Ze laten al gauw merken dat ze hem een vervelende opschepper vinden. Aan het eind van het kamp is hij geïsoleerd en kan hij de verleiding niet weerstaan om damesondergoed te stelen en aan te trekken.

In De hoogstapelaar bevindt Meyster zich in zijn leerjaren, zoals de Duitse filosoof Hegel ze in zijn theorie over de bildungsroman heeft genoemd. In die rebelse jaren bestrijden jongeren de maatschappij die hen in een model probeert te persen. Uiteindelijk accepteren zij de bestaande verhoudingen en geven hun voorstellingen van geluk op. Ze moeten compromissen sluiten. Ewout is in De hoogstapelaar een puber van zeventien die pas heel laat begint te twijfelen over zijn rol.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€5/maand

€50/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be