Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een mens in de geopolitieke machine. De postkoloniale toneeltrilogie van David Van Reybrouck
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Een mens in de geopolitieke machine. De postkoloniale toneeltrilogie van David Van Reybrouck

(Evelyne Coussens) ONS ERFDEEL – 2017, NR 2, PP. 92–95

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Wat maakt de match tussen auteur David Van Reybrouck en het theater zo succesvol? Eind 2016 ging bij de KVS in Brussel Para in première, negen jaar na het nog steeds internationaal toerende Missie (2007) met een excellerende Bruno Vanden Broecke in de hoofdrol, en twaalf jaar na het bejubelde Die Siel van die Mier (2004), waarin Josse De Pauw schittert. Natuurlijk is het onderwerp van deze postkoloniale trilogie – drie monologen over de omgang van “oude, blanke mannen” met het Belgische koloniale verleden – op zich al stof tot drama. De schuldbeladen wetenschapper, de worstelende missionaris en de verbitterde paracommando schetsen ieder voor zich een uitstekend gedocumenteerd tijdsbeeld van de spanning die hun aanwezigheid in Afrika oproept – Van Reybrouck is naast schrijver en cultuurhistoricus natuurlijk ook journalist. Toch leiden gedetailleerde research en een scherpe situering van de politieke context niet vanzelf tot een beklijvende toneeltekst. Waar journalistiek het moet hebben van feitelijke helderheid, zijn de kunsten gediend met onhelderheid, met de leugen, met de schemerzone tussen waarheid en fictie. En dat is precies waar toneelauteur Van Reybrouck zijn personages heen voert.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.