Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

E.H. Kossmann en de intellectuele geschiedenis
0 Reacties
Voor abonnees

E.H. Kossmann en de intellectuele geschiedenis

(P.B.M. Blaas) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 353-360

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 1987 nam professor E.H. Kossmann te Groningen afscheid als hoogleraar in de geschiedenis van na de middeleeuwen. De auteur beschrijft in vogelvlucht het leven van deze historicus om zo bij de centrale kenmerken van zijn werk te komen. Kossmann bedreef intellectuele geschiedenis: hij onderzocht stelsels die meer dan louter \typisch\" of representatief zijn voor een bepaalde periode of groep. Het hoogtepunt in zijn carrière was het verschijnen van het boek \"De Lage Landen\", dat bijna unaniem geprezen werd vanwege zijn synthetische kracht en de comparatieve benaderingswijze. De ironische benadering van het onderwerp is daarbij een veruiterlijking van Kossmanns geschiedconceptie, die niet finalistisch is, maar possibilistisch."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.