Dit moet je gezien hebben op het Memento Woordkunstenfestival in Kortrijk
In Kortrijk gaat het driedaagse woordkunstenfestival Memento van start. Auteur en Letterzetter Astrid Haerens is voor de tweede keer de curator van het festival. Samen met stad Kortrijk en haar stadsdichterscollectief organiseert ze tal van evenementen in de binnenstad. Dit zijn de blikvangers op het programma.
© Stine Sampers
Vorig jaar nam Memento bezoekers mee in het thema ‘werk en productiviteit’. Voor deze editie gooit curator Astrid Haerens het over een andere boeg, met het thema ‘spelen’. “Iedereen speelt of heeft ooit gespeeld. Wat is de sociale dimensie van spelen? Is spelen ook politiek? Welke spelregels ontdekken we bij onszelf?” Het zijn slechts enkele vragen die ze met kunst wil beantwoorden. Wouter Deprez, Maria Barnas, Brian Elstak en Zindzi Zevenbergen zijn van de partij als de ambassadeurs van Memento.
Haerens pakt tijdens Memento uit met een experimentele, muzikale voorstelling. Ze nodigt muzikante Mariske Broeckmeyer en hybride celliste Jasmijn Looters uit op het podium, waar ze haar poëziedebuut Oerhert transformeren naar een intieme luisterervaring.
Wouter Deprez gaat voor Memento in zee met muzikant Tcha Limberger, een samenwerking waar Deprez al langer van droomt. De teksten voor deze voorstelling, die exclusief te zien is op het festival, zijn geïnspireerd op werk van onder meer Raymond Queneau en Herman Finkers.
Brian Elstak en Zindzi Zevenbergen staken de koppen bij elkaar voor het ‘onafgewerkte’, geïllustreerde kortverhaal Poort. “Poort is echt een co-creatie”, zegt Zevenbergen, “Brian had het idee, zette het op papier en dan heb ik er een verhaal van gemaakt.” Poort vertelt het verhaal van een online trol die niets liever doet dan haat zaaien op het web. “Elke creatie geeft wat maatschappijkritiek. Dit verhaal is een soort waarschuwing: behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden, want anders…”, zegt Elstak. Op Memento gaan ze over hun werk met elkaar in gesprek, dragen ze voor uit hun boeken en helpen ze de bezoekers om het verhaal af te werken. “Ik vind het leuk om te zien hoe mensen ermee aan de slag gaan. Het moeilijkste aan een verhaal schrijven is altijd het einde. Ik ben blij dat ik het deze keer niet moet bedenken”, lacht Zevenbergen. “Daar zou ik wel aan kunnen wennen.”
Tips van de redactie
Dit zijn de blikvangers op het programma:
© Pieter Kers
She Shells: Maika Garnica staat bekend om haar sfeervolle klanklandschappen. Haar keramische creaties kunnen worden bespeeld door erop te blazen of tokkelen. Sommige nemen de vorm aan van traditionele muziekinstrumenten, andere zijn abstracter. Garnica zoekt naar de samenkomst van vorm, klank en lichaam. Voor Memento creëerde ze She Shells, een geluidsinstallatie op basis van keramische zeeschelpen, die ook als speakers fungeren. Garnica speelt er de stem van haar moeder mee af, die een lied in het Sanskriet zingt. In zijn portret van de kunstenares schrijft onze medewerker Ian Mundell: “Zoals een kind dat de zee hoort stromen in een grote schelp, speelt Maika met eenvoud en trilling, geluid dat aan vorm voorbij gaat.” De She Shells-expo is beschikbaar tot 27 maart.
Deep Listening Poetry: Vier dichters gaan in paren van twee aan de slag met de She Shells-installatie van Maika Garnica en noemen de samenwerking ‘Deep Listening Poetry’. Op 16 maart bijten Charlotte Van den Broek en Zindzi Tillot Owusu de spits af, gevolgd door Nele Buyst en Hannah Chris Lomans. Bij beide voorstellingen ontstaat een wisselwerking tussen het werk van de dichters en dat van Garnica. Tipje van de sluier? Wij bespraken Lomans’ recentste bundel en Van den Broecks nieuwste boek. Elders op deze site vind je een literaire tekst van Zindzi Tillot.
© Stephan Vanfleteren
Erwin Mortier & Tiemen Hiemstra in gesprek met Rashif El Kaoui: De twee auteurs praten over spelen met vorm, inhoud en speels omgaan met hun werk. Mortier begon zijn schrijverscarrière in 1999 met de roman Marcel. Vorig jaar publiceerde hij zijn eerste verhalenbundel Glorie en heerlijkheid. “Zijn proza is, ook in korte vorm, gestileerd en gelaagd”, schreef onze medewerker Filip De Ceuster in zijn recensie. Tiemen Hiemstra debuteerde in 2023 met W., een roman die bij onze recensent niet onopgemerkt is gebleven, en Hiemstra was ook te gast in onze podcastreeks ‘De Eerste Keer’, waar twee recente debutanten met elkaar in gesprek gaan. Hiemstra, Mortier en El Kaoui zijn op 16 maart te zien in boekhandel Theoria.
Parlevinkende praatpalen: Vijf oranje praatpalen vormen een praatgroep. Ze staan al meer dan 50 jaar langs de E17. Ze delen hun herinneringen als “oranje wachters op de pechstrook”. Schrijfster Maud Vanhauwaert stelde poëtische partituren samen, geïnspireerd door de vele verhalen die het Letterzetter Collectief verzamelde naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van de snelweg. Jelle Jespers en Jurgen Claesen verzorgden de vormgeving en audio-installatie. Deze ode aan de snelweg is te zien tot 27 maart. Tip: lees onze reeks over de iconische E17.
Het Zesde Metaal: Het pronkstuk van Memento 2024. De band heeft zo’n sterk muzikaal oeuvre dat ze niet meer weg te denken is uit het Belgische muzieklandschap. Binnenkort verschijnt haar zesde album Het langste jaar. De ongeneeslijke ziekte van wijlen Tom Pintens inspireerde de groep om een intiem album te maken. “In de wereld van het Zesde Metaal is geen licht zonder schaduw en geen liefde zonder de angst haar te verliezen”, schreef Dirk Steenhaut in zijn portret.
© Bache Jespers
Het Memento Woordkunstenfestival begint op 15/03 en loopt tot en met 17/03. Het volledige programma vind je hier.