Deel artikel

samenleving

Hoe haalt ons onderwijs betere punten?

23 augustus 2023 4 min. leestijd

Hoe kan ons onderwijs betere punten halen? Dat ontdek je in ‘School maken’, het themadossier van het nieuwe nummer van de lage landen.

Met het dossier ‘School maken’ houdt de lage landen de lezer bij de les. Een Nederlandse en een Vlaamse onderwijsexpert, Erik Meester en Pedro De Bruyckere, pleiten samen voor een herwaardering van kennis, kunde en basisvaardigheden. Je leest ook een pleidooi voor de hogescholen, ziet waarom het kunstonderwijs de tijdgeest mee heeft en ontdekt waarom de overheid te weinig grip heeft op de scholen.

Naast het dossier gaat het in dit nummer van de lage landen over vaderlandse verdwazing in de canon, het Nederlandse Slavernijmuseum, stilstand langs de IJzeren Rijn, Vlaams-Nederlandse samenwerking in het theater en boze vrouwen in de kunsten.

De lat moet nét iets hoger

Van systemisch lerarentekort tot afnemende taalvaardigheid: het onderwijs in Vlaanderen en Nederland kampt met dezelfde problemen. Voor specialisten Pedro De Bruyckere en Erik Meester is het helder: ‘Iets onder de knie krijgen: dat geeft pas voldoening.’ En: ‘Leesplezier is overschat. Hoe kun je plezier ervaren als je technisch onvoldoende kunt lezen?’ Kortom: ‘De lat moet nét iets hoger.’

Een standbeeld voor de leraar!

Goed onderwijs begint natuurlijk bij de leraar of onderwijzer (m/v). Daarom stelt hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn edito voor om in minstens één grote stad op het centrale plein een Standbeeld voor de Onbekende Leerkracht op te richten.

Geluk vinden in het kunstonderwijs

Steeds meer Vlaamse leerlingen kiezen in het secundair onderwijs voor een kunstrichting. Ook het deeltijds kunstonderwijs gaat erop vooruit. ‘Wij bieden aan wat de maatschappij momenteel mist.’

De overheid is niet de boosdoener

De staat moet buiten de schooldeur blijven: dat dachten en denken velen in het Nederlandse onderwijs. Gevolg? De overheid heeft amper grip op de scholen en kan problemen zoals falende sociale emancipatie niet aanpakken. Tijd om afstand nemen van het idee dat de overheid het grote kwaad is, vindt historicus Pieter Slaman.

Onze hogescholen verdienen beter

Er hangt een crisisgevoel in de hogescholen. Want hoe degelijk hun opleidingen ook zijn, hogescholen moeten vechten: voor centen, voor studenten, voor waardering. ‘De push die jongeren krijgen om universiteit te doen, is erg contraproductief.’

De grens blijft een obstakel

Van de kennis aan de andere kant van de grens profiteren: dat willen onderwijsmensen uit Nederland én Vlaanderen. Maar de gedroomde samenwerking komt moeizaam van de grond. ‘Als puntje bij paaltje komt, zeggen de overheden vaak ja maar.’

Trailer ‘School maken’

Verder in dit nummer

Pijnlijke geschiedenis. Amsterdam krijgt een Slavernijmuseum, maar de discussie is scherp: is het niet te veel een prestigeproject? Kan dat geld niet beter naar de nakomelingen gaan? De initiatiefnemers willen de tegenstellingen overstijgen.

Boze vrouwen. Overal in de kunsten staan vrouwen op die hun boosheid ventileren. Tegelijk wordt de reputatie van hysterica’s en heksen uit het verleden in ere hersteld. De wilde vrouwen zijn te vaak weggemoffeld, klinkt het.

Vaderlandse verdwazing. Nu Vlaanderen zijn canon heeft, vergelijkt historicus Rolf Falter die met de Nederlandse. Hij ziet vooral losse verhalen die de geschiedenis nog te veel bekijken vanuit de huidige staatkundige verbanden.

Van Bol.com tot BookTok. Jongeren hebben oneindige mogelijkheden om zich te informeren over literatuur. Doen ze dat ook? En zijn de nieuwe media diepgravend genoeg? ‘Het is oneerlijk om online lekencritici te vergelijken met professionals.’

Spanning op het spoor. Er móét weer een verbinding voor goederentreinen komen tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied, vinden bewindslieden in België. Maar aan Nederlandse kant zien ze de zin er niet van in.

En ook nog

Antoni van Leeuwenhoek van dichterbij bekeken

• Laten we over ‘Nederlandsen’ spreken, meervoud

Klimaatboeken voorbij doem en dystopie

De roze driehoek: van naziteken tot universeel symbool

• Twintig recensies van romans, dichtbundels en taal- en geschiedenisboeken

• Derby der Lage Landen: Anouk van Kampen en Herr Seele

Pieter

Pieter Coupé

eindredacteur de lage landen

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [000000000000276e0000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)