Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze zes jonge cultuurjournalisten gaan op pad met De Mediakaravaan 2024 van ‘de lage landen’
0 Reacties
De Mediakaravaan
literatuur
kunst

Deze zes jonge cultuurjournalisten gaan op pad met De Mediakaravaan 2024 van ‘de lage landen’

de lage landen investeert in journalistiek talent uit Nederland en Vlaanderen met de tweede editie van haar talentontwikkelingstraject De Mediakaravaan. Jonge cultuurjournalisten brengen onder professionele begeleiding verslag uit van culturele evenementen. In 2024 trekt De Mediakaravaan naar boekenfestival FAAR in Oostende en Het TheaterFestival in Antwerpen.

Kunst en cultuur hebben een vitale rol in onze samenleving: ze verbeelden nieuwe manieren van denken en vormen een rijke bron van zingeving en genot.

Maar cultuur wordt pas relevant als mensen erover nadenken, spreken, schrijven en lezen. Daarom besteedt het Vlaams-Nederlandse tijdschrift en website de lage landen zoveel aandacht aan cultuur in al haar uitingen.

Alleen: hoe schrijf je over cultuur? En hoe breng je verslag uit van een festival? Dat ontdekken jonge makers in De Mediakaravaan, het talentontwikkelingstraject van de lage landen voor pas (of bijna) afgestudeerde mensen met ambitie in de cultuurjournalistiek.

Professionele makers leren de deelnemers van De Mediakaravaan de knepen van het vak, en tijdens culturele festivals brengen de jongeren die kennis in de praktijk door stukken te schrijven en podcasts te maken.

Zo helpt de lage landen jonge cultuurjournalisten op weg in het medialandschap van Vlaanderen en Nederland. Tegelijk zorgt de lage landen voor een instroom van nieuw talent voor haar website en tijdschrift.

Wat doet De Mediakaravaan?

De Mediakaravaan zorgt voor context, verslaggeving en reflectie over culturele festivals in de vorm van podcasts (interview, sfeerverslag, audioverhaal…) en artikelen (reportage, recensie, essay…).

Alle verhalen worden gepubliceerd op de lage landen, de website van het culturele tijdschrift met dezelfde naam.

In 2024 houdt De Mediakaravaan halt op twee evenementen: FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende (8-10 maart), en Het TheaterFestival in Antwerpen (5-15 september).

Wie doet mee aan De Mediakaravaan 2024?

Op onze oproep voor de tweede editie kwamen enthousiaste reacties vanuit heel Vlaanderen en Nederland.

Uit de vele kandidaten selecteerde de redactie van de lage landen deze zes jonge talenten voor De Mediakaravaan 2024:

Afra Kiezebrink

Volgt taal- en cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, met als hoofdrichting moderne letterkunde. Ze werkt als marketeer bij Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en is redacteur bij De Reactor, Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek.

Gijs Suy

Is afgestudeerd als master in de theater- en filmwetenschap en bachelor in de taal- en letterkunde (Universiteit Antwerpen). Hij was actief als stagiair en vrijwilliger bij onder andere Film Fest Gent, Vlaams Audiovisueel Fonds, Film Festival Oostende en Het TheaterFestival. Hij publiceerde onder meer bij rekto:verso en kortfilm.be.

Kato Van Roy

Is bachelor in de sociologie (Vrije Universiteit Brussel) en master in de media studies (Erasmus Universiteit, Rotterdam). Ze volgde een verkort traject journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen en liep stage bij de podcastredactie van De Standaard.

Lieselot Van den Broeck

Heeft een masterdiploma taal- en letterkunde (KU Leuven) en volgde de banaba toegepaste audiovisuele communicatie optie radio (Thomas More Hogeschool). In het kader van die opleiding deed ze een stage bij Culture Club op Radio 1, waar ze sindsdien sporadisch werkt als redacteur/reporter. Ze heeft een deeltijdse baan als adviseur communicatie bij 30CC, het cultuurcentrum van Leuven.

Louise Souvagie

Doceert kunstbeschouwing aan het Lemmensinstituut in Leuven en volgt culturele studies aan de KU Leuven. Ze behaalde eerder een master in vrije kunsten aan het KASK in Gent. Ze modereert debatten en interviewt schrijvers, maakt Gallerinas (een podcast over kunst) en volgde de talentontwikkelingstrajecten Nieuw Geluid (deBuren) en Week van de Kunstkritiek (Frans Masereel Centrum). Ze liep stage bij Berg en dal (Klara).

Paula Rodríguez Sardiñas

Is masterstudent contemporary art aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft een masterdiploma in de kunstwetenschappen (Universiteit Gent). Ze is redacteur van het tijdschrift Kunstlicht en volgt nu stage bij Metropolis M. Stukken van haar hand verschenen onder meer bij Etcetera, Glean en rekto:verso.

De Mediakaravaan in 2024

Op zaterdag 24 maart volgden deze zes cultuurjournalisten in spe twee workshops in Brussel: journalist Dirk Vandenberghe bracht hen de finesses van de geschreven cultuurjournalistiek bij en podcastexpert Pieter Blomme vertelde hun alles wat ze wilden weten over audioverhalen, storytelling, interview- en opnametechnieken, en montage.

De eerstvolgende halte van De Mediakaravaan is FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende (8-10 maart). In het najaar volgt Het TheaterFestival in Antwerpen (5-15 september).

Artikelen en podcasts over beide festivals lees en hoor je de komende maanden op de website van de lage landen.

De Mediakaravaan maakt deel uit van de samenwerking tussen de lage landen, de Brakke Grond en deBuren.
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.