Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De taal als spiegel van het maatschappelijk gebeuren
0 Reacties
Voor abonnees

De taal als spiegel van het maatschappelijk gebeuren

(Els Ruijsendaal) Ons Erfdeel - 1986, nr 5, pp. 733-737

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De Nederlandse Staatssecretaris voor Emancipatie heeft een voorstel gedaan om de beroepsnamen te wijzingen in emancipatorische zin. Een werkgroep hield zich daarmee bezig. Niet alleen taalkundig is dit een interessante zaak, maar het voorstel raakt ook de taalstructuur. Met dit voorstel wordt het spanningsveld tussen de maatschappelijke verhoudingen en waarden en de taal die daar in principe enigszins bij achterloopt verduidelijkt. De auteur beschrijft eerst het proces van onbewuste en bewuste taalverandering, zowel in het lexicon als in de taalstructuur in het algemeen. Daarna komt ze terug op het concrete probleem van de werkgroep. Aan het einde van het artikel wijst ze erop dat ook t.o.v. andere aspecten van de taal die verandering aan de gang is.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.