Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De 'klassieke' dichters van de Nederlandse 'Gouden Eeuw'. Wat doen we er nog mee?
0 Reacties
Voor abonnees

De 'klassieke' dichters van de Nederlandse 'Gouden Eeuw'. Wat doen we er nog mee?

(Karel Porteman) Ons Erfdeel - 1991, nr 1, pp. 70-77

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het werk van de 17de-eeuwse Nederlandse dichters krijgt geen aandacht meer. Soms is het onwil, zoals sommige Vlaamse professoren weigeren aandacht te besteden aan Hooft, Bredero, Vondel of Huygens. Maar het literaire leven zelf is nu ook eenmaal onderhevig aan grillige canonisering. En de scholen kunnen daar weinig tegenin brengen, gezien de zeer bescheiden plaats van het historisch literatuuronderwijs. De vraag die rijst is ook: zijn onze \goudeneeuwers\" echt de moeite waard? De auteur meent van wel, en hij stelt voor ze te plaatsen in een cultuurhistorische context, door ze naast de geroemde 17de-eeuwse schilderkunst te plaatsen. En in dit opzicht kan men enkel dromen van nieuwe overzichtshandboeken."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.