Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De internationalisering van de blik. Veertig jaar na 1968
0 Reacties
Voor abonnees

De internationalisering van de blik. Veertig jaar na 1968

(Piet de Rooy ) Ons Erfdeel - 2008, nr 1, pp. 6-19

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 2008 brengt Ons Erfdeel in elk nummer een bijdrage waarin, n.a.v. de veertigste verjaardag van mei '68, een maatschappelijke evolutie van de laatste vier decennia nader bekeken wordt. In deze eerste bijdrage schetst Piet de Rooy hoe het Nederlandse blikveld in de tweede helft van de twintigste eeuw steeds internationaler is geworden. Terwijl in de jaren vijftig Friesland en Limburg eigenlijk al een soort buitenland leken, liggen de verste vakantielanden nu binnen het bereik van elke Nederlander. Maar deze internationalisering heeft paradoxaal genoeg tegelijk tot een nieuw campanilismo geleid, constateert De Rooy. De begrippen “vaderland” en “buitenland” hebben aan betekenis verloren. In het tweede, derde en vierde nummer van Ons Erfdeel in 2008 zullen in deze reeks respectievelijk de ontzuiling op levensbeschouwelijk vlak, de afbraak van de autoriteit en de eis tot transparantie van de politiek nader bekeken worden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.