Publicaties
De bieren van Nord – Pas-de-Calais: het oplegbier
0 Reacties
© Beerchope
© Beerchope © Beerchope
De Franse Nederlanden
maatschappij

De bieren van Nord – Pas-de-Calais: het oplegbier

Door het aantreden van een nieuwe generatie brouwers met de nodige durf zijn de bieren van Nord – Pas-de-Calais weer helemaal terug van weggeweest. Het bière de garde of oplegbier is een echte Noord-Franse specialiteit. Ook al bestaat dit bière de garde in verschillende variaties, toch is blond bier daarbij een vaste waarde. (Version française)

Zeer gewild onder de Noord-Franse traditionele bieren is… het bière de garde oftewel oplegbier. Deze bieren worden meestal bij hoge gisting bereid en vervolgens voordat ze worden gebotteld minstens 21 dagen of zelfs verschillende maanden koel bewaard in kuipen. ‘Dankzij deze methode kan het bier fijner worden, zich stabiliseren, rijpen en klaren. Het is echt een Noord-Franse specialiteit,’ merkt Luka Antonic op in de Atrechtse bierbar Chez Marcel. De bewaring heeft dus invloed op de aroma’s, smaken en geuren.

Ook al lopen deze oplegbieren uiteen (amberbier, blond bier, hopbier, speciaalbier enzovoorts), toch blijft blond bier bij de Noord-Franse brouwerijen een vaste waarde en het wordt ook het meest geproduceerd. Jenlain werpt zich op als hét historische oplegbier, en om de plaatsen daarachter wordt gevochten.

Er is bijvoorbeeld La Choulette, met volle afdronk en iets bitterzoets (Brasserie La Choulette), Ch’ti, oorspronkelijk een kerstbier, met aroma’s van graangewassen, hopbloem en vleugjes citrus (Brasserie Castelain), Angelus, een blond bier gebrouwen op tarwebasis (Brasserie Lepers), Blonde d’Esquelbecq met vleugje appelsienschil (Brasserie Thiriez), het amberbier Moulin d’Ascq met zijn karamel- en chocoladesmaken (Brasserie Moulin d’Ascq). Dit is lang geen volledige lijst!

Noord-Franse bieren hebben doorgaans een hoger alcoholgehalte dan bieren van elders in het land. Tripels zijn in dit opzicht het zwaarst. Ze worden gebrouwen met drie hopsoorten en drie graangewassen en zijn erg bekend in België omdat ze daar hun inspiratie vandaan halen, maar toch is de Franse tripel anders, vindt bierdeskundige François Devos: ‘In tegenstelling tot de Belgische tripels zijn Noord-Franse tripels niet zo zoet. Ze zijn zachter en mooi vol.’ Brasserie Lepers biedt een prima Angelus Triple, en dat doet ook Brasserie du Pays Flamand: haar Bracine Triple 9° heeft een ronde smaak van citroen en graan en sleepte in 2009 een medaille in de wacht op de Parijse landbouwbeurs.

Ook de seizoenbieren doen het altijd goed, maar hebben per definitie wisselende smaken. Bij de kerstbieren noemt Luka Antonic Bonnette de Noël, ‘een amberkleurig bier van 8° gebrouwen met kerstkruiden en zowel qua smaak als qua geur gekenmerkt door zoete, warme mout-, fruit- en specerijtoetsen.’ De lentebieren worden in het begin van de winter gebrouwen en smaken vaak vrij bitter. Luka Antonic houdt bijvoorbeeld van Belle Saison van de Brasserie de Mai in Carvin, ‘een licht, warm blond bier met koperen weerschijn 5,5°.’ En dan iets waar de streekbewoners best trots op mogen zijn: de eerste schriftelijke vermelding van een lentebier werd aangetroffen in Atrecht en dateert van 1394.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be