Publicaties
De bieren van Nord-Pas-de-Calais: hop
0 Reacties
© Eric Sander
© Eric Sander © Eric Sander
De Franse Nederlanden
maatschappij

De bieren van Nord-Pas-de-Calais: hop

Hop zorgt voor iets bitters, maar biedt ook de mogelijkheid om met smaken te spelen, en daar maken plaatselijke brouwers maar al te graag gebruik van.

IPA. Drie letters die je bij de brouwers van Nord - Pas-de-Calais vaak tegenkomt. Indian Pale Ale was oorspronkelijk bier dat in Engeland werd gebrouwen en naar de Engelse Indiase kolonies werd verscheept omdat het daar vanwege de hitte niet ter plekke konden worden gebrouwen. Om bestand te zijn tegen de lange reis, die langs Kaap de Goede Hoop ging, zat er in dit bier meer alcohol en hop.

Nadat de IPA’s opnieuw op de markt waren gebracht bij de Amerikanen, bereikten ze ook Frankrijk. En in Nord-Pas-de-Calais vonden deze gehopte bieren hun stek. Hoppe – dat maar liefst tweehonderd bestanddelen bevat – zorgt voor iets bitters, maar biedt door de talrijke variëteiten ook de mogelijkheid om met smaken te spelen, en daar maken plaatselijke beoefenaars van de brouwkunst maar al te graag gebruik van. ‘Amerikaanse hoppe geeft eerder toetsen van citrusvruchten of tropische vruchten, terwijl Europese hoppe een kruidiger, meer floraal kantje heeft,’ legt Luka Antonic uit. ‘Ik tip onder meer Page 24 Blonde Hillegarde (Brasserie Saint-Germain) en de Anosteké’s (Brasserie du Pays Flamand).’ De IPA van Brasserie des 7 Bonnettes profileert zich door het gebruik van één Duitse en twee Franse hopsoorten, wat iets mooi bitters oplevert, met een opvallende bloementoets. De IPA Mongy van Brasserie Cambier uit Croix heeft dan weer fruitige citrusvruchtaroma’s van drie Amerikaanse hopvariëteiten.

Mosaic imperial IPA Hop en Citra van Page 24, met hun mosaïc- en citrahoppe, hebben dan weer citroentoetsen,’ weet Romain Velay nog te vertellen, de uitbater van de Beerchope, een Rijselse bar met ambachtelijke speciaalbieren. ‘Ook Dalva van de brouwerij uit Ekelsbeke, met fruitige bloementoets en een alcoholgehalte van 8,5°, is erg in trek.’

De keuze van de hopvariëteiten maakt dus het verschil. Wat als je niet kunt kiezen? Dan meng je gewoon nog meer variëteiten door elkaar! Hop Hop Hop, een bier van Brasserie du Caou, is gebaseerd op vijf verschillende hopsoorten, en de IPA Titanic van Brasserie Sainte-Loupoise is gemaakt van drie mouten en vier hopsoorten. De Dix van Brasserie Célestin is gebrouwen met, jawel, tien hopvariëteiten!

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be