Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Slavernij was van groot belang voor de Nederlandse economie
1 Reacties
Voor abonnees
Postkoloniaal België en Nederland
geschiedenis

Slavernij was van groot belang voor de Nederlandse economie

Nederlandse historici zijn er lang vanuit gegaan dat het belang van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de achttiende eeuw marginaal was. In een artikel dat eind juni jl. gepubliceerd werd in het Vlaams-Nederlandse tijdschrift TSEG / Low Countries Journal of Social and Economic History laten de auteurs zien dat deze veronderstelling onjuist is.

Op Atlantische slavernij gebaseerde activiteiten vormden in 1770 maar liefst 5,2 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Nederlandse Republiek. Voor Nederlands welvarendste en machtigste provincie, de provincie Holland, ging het zelfs om 10,36 %. Het resultaat leidde in de media tot verwoede discussie, en werd breed ontvangen als belangrijke correctie op het dominante beeld in Nederland van de eigen slavernijgeschiedenis.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

JefVanStaeyen

Hartelijk dank aan de auteurs, en aan de redactie van Ons Erfdeel voor dit artikel.

(Temeer daar, elders op de website van Ons Erfdeel, de vraag wordt gesteld over de taal waarin wetenschappelijk onderzoek wordt gepubliceerd. Als belangrijk onderzoek enkel in het Engels wordt gepubliceerd, kan van de burgers niet worden verwacht "dat ze het hebben geweten". Laat dit onderzoek en, meer nog, dit onderwerp, een aansporing zijn om studies volledig in het Nederlands te publiceren. Het belangrijkste doelpubliek van de wetenschappelijke studies woont en leeft immers in de lage landen, en niet aan een verre universiteit.)

Maar dit terzijde.

Ik ben momenteel "Capital et Idéologie" van Thomas Piketty aan het lezen, dat donderdag 12 september verscheen. Hij besteedt ook (terecht) heel veel aandacht aan de slavernij (de slavenhandel, de slavenarbeid en -productie, en de vergoedingen die aan de slavenhouders werden betaald toen de slavernij heel moeizaam en langzaam werd afgeschaft: in vele gevallen zijn het de "vrijgekomen" slaven die hun vroegere eigenaars hebben vergoed). Zeer lezenswaardig en, voor wie de Franse taal machtig is, zeer leesbaar: hopen op een spoedige Nederlandse vertaling.
Het boek is weliswaar vooral op de Franse en Britse situaties gebaseerd, en toont hoe de huidige economische en sociale problemen in de vroegere slavenlanden hun oorsprong vinden in de slavernij, en hoe diezelfde slavernij in de Europese landen zowel welvaart als sociale achterstand en ongelijkheid heeft gecreëerd.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.