Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van 2022 over geschiedenis
0 Reacties
© Gelders Archief
© Gelders Archief © Gelders Archief
Het beste van 2022
geschiedenis

De beste verhalen van 2022 over geschiedenis

We sluiten 2022 af met een terugblik op onze boeiendste stukken van dit jaar over geschiedenis: van koers over burgerhistorici tot drie eeuwen satire.

Hoe België zijn koloniale verleden veroordeelt, en Nederland daarin achterblijft

Nederland worstelt al decennia met zijn koloniale verleden in Indonesië. Een recent rapport stelt geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd aan de kaak. Ook België onderzocht zijn koloniale geschiedenis. Anne-Lot Hoek gaat na wat hun verschillende routes betekenen voor de omgang met een beladen verleden.

Lees meer

‘Afrikaanse renners zijn de nieuwe flandriens’

De term flandrien is levendiger dan ooit. Niet alleen in de sport, ook in de economie en de politiek. Hoog tijd om met sportschrijver Herman Chevrolet en Bieke Purnelle, nog zo’n pen die het wielerleven extra kleur geeft, een boompje op te zetten. Over de koers in het algemeen en flandriens in het bijzonder. ‘Het is allemaal fictie en theater.’

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.

Lees meer

Gastvrij, met mate: vluchtelingen in Nederland, van de Belgen in 1914 tot Afghanen en Oekraïners nu

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 1 miljoen Belgen naar Nederland. Nederland toonde zich gastvrij, maar aan de omstandigheden in de vluchtelingenkampen viel veel af te dingen. Wat blijft na ruim een eeuw nog over van die opvangplaatsen? En hoe vergaat het de vluchtelingen in Nederland vandaag?

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema 'Nieuwkomers in het Noorden'.

Lees meer

Van onze satiricus ter plaatse: drie eeuwen lachen met het nieuws

Parodiërende berichten die een loopje nemen met het nieuws zijn een typisch fenomeen van de huidige onlinecultuur. Maar ook drie eeuwen geleden werd er in Nederland al gelachen met de actualiteit. Van de Haegse Mercurius in 1697 tot De Speld in 2022: hoe gewaagd is satirisch nieuws?

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema 'De slag om de lach'.

Lees meer

Verborgen verhalen over slaafgemaakte mensen in Nederlandse archieven

In de studie van het Nederlandse slavernijverleden overheerste lang het perspectief van de kolonisator. Steeds meer onderzoekers proberen de stemmen van mensen in slavernij te laten klinken. Hun sporen zijn gefragmenteerd en moeilijk te vinden, maar alomtegenwoordig.

Lees meer

De opkomst van de ‘burgerhistoricus’: hoe vrijwilligers geschiedkundig onderzoek vooruithelpen

Voor grootschalige geschiedenisprojecten doen universiteiten almaar vaker een beroep op vrijwillige onderzoekers. Die verzamelen en ontsluiten informatie of voeren gegevens in voor nadere studie. Wat motiveert deze ‘burgerhistorici’? En dichten zij de kloof tussen academie en samenleving?

Lees meer

Toen het Nederlands een taal van handel en diplomatie was

Ooit speelde het Nederlands een belangrijke rol in handelsgesprekken en diplomatieke betrekkingen. Zo sloot Rusland in 1856 een verdrag met Japan dat in het Nederlands was opgesteld en circuleerden er in het Perzische rijk Nederlandstalige handelsdocumenten.

Lees meer

Lees hier al onze stukken over geschiedenis

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.