Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De achterstand van de rechter
0 Reacties
Voor abonnees

De achterstand van de rechter

(Marcel Storme) Ons Erfdeel - 1990, nr 3, pp. 387-395

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur bespreekt de achterstand van het gehele gerechtelijke apparaat, van bij het begin (het contact van de burger met de raadslui) tot de eigenlijke uitvoering van het rechterlijk besluit. Hij gaat dieper in op de oorzaken van de overbelasting van het gerecht, en noemt - naast een aantal persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen - vooral de toegenomen rol van de rechter als probleem. Het gevolg daarvan is een feitelijke rechtsweigering, wat de positie van België als rechtsstaat dreigt te ontwrichten. Een van de grote schuldigen daarin is de overheid, die tekort schiet wat betreft de kwaliteit van haar wetgeving. Er zijn weliswaar oplossingen voorradig, maar de meeste daarvan zijn nog niet op hun deugdelijkheid getest. Daarom moeten in de huidige, dramatische situatie drastische maatregelen overwogen worden. De auteur noemt er een aantal en besluit met een optimistische noot: de rechterlijke macht is de enige grondmacht in België die nog het volle vertrouwen geniet van de burgers.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.