Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

David Teniers, verteller
0 Reacties
Voor abonnees

David Teniers, verteller

(Lauran Toorians) Ons Erfdeel - 1991, nr 5, pp. 749-756

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Naar aanleiding van de retrospectieve gewijd aan de schilder David Teniers de Jonge, bij de viering van het honderdjarig bestaan van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, wijdt de auteur een aantal persoonlijke beschouwingen aan de schilderijen. Wat vooral opvalt is dat Teniers blijkbaar over een aantal vaste basiselementen beschikte, die hij telkens opnieuw, maar ook telkens in een andere context gebruikte. Daardoor wordt zijn hele oeuvre via een netwerk van verwijzingen met elkaar verbonden. Een mogelijke reden waarom we bepaalde elementen op verschillende schilderijen terugvinden zou kunnen zijn dat ze tot \het meubilair\" van zijn atelier behoorden en dat hij het schilderen ervan kon overlaten aan de leerlingen, zonder zelf de controle te verliezen over het definitieve resultaat. Een procédé dat hem in staat zou stellen snel en veel te produceren en dat te vergelijken is met de productiewijze van het moderne stripverhaal."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.