Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Cultuurbeleid in crisistijden
0 Reacties
Voor abonnees

Cultuurbeleid in crisistijden

(Jan Kassies) Ons Erfdeel - 1986, nr 2, pp. 169-175

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Uitgaande van de vooronderstelling, die nu gemeengoed is, dat cultuur \vroeger\" makkelijker en ruimer door de overheid van geld bediend werd, gaat de auteur op zoek naar de werkelijke toestand van het kunstbeleid. Een eerste conclusie is dat \"ook waar men voorzichtig omgaat met budget en de bezuinigingen beperkt, men onvoldoend inspeelt op de ontwikkelingen in het onderliggend weefsel\". Men moet rekening houden met de veranderingen in de kunstbeoefening en de veranderende maatschappij, men moet m.a.w. uitgaan van de toekomstige ontwikkelingen. \"Wij hoeven ons niet te verbeelden dat de in de laatste jaren sterk naar voren gekomen sponsoring, het nieuwe mecenaat, een werkzaam alternatief zou zijn. Dat gelooft geen sponsor. (…) Het zijn de openbare kassen die prioriteit dienen te geven aan het cultuurbeleid\". Tot slot wijst de auteur ook op de economisch positieve effecten van de kunst en haar beoefenaars. Hij waarschuwt er wel voor dat deze effecten geen ultieme legitimatie kunnen zijn voor het beleid. \"Die moet gevonden worden in wat de kunstbeoefening in de komende maatschappij kan betekenen, een maatschappij waarin de behoeften zullen veranderen en de culturele dimensies daarvan zich duidelijker zullen profileren\"."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.