Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

BOEKEN OP HET PODIUM. De opmars van gedramatiseerd proza
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

BOEKEN OP HET PODIUM. De opmars van gedramatiseerd proza

(Jos Nijhof) ONS ERFDEEL – 2016, NR 1, PP. 42–49

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het zal wel niet Homeros zelf zijn geweest die honderden jaren geleden met de Ilias in de weer ging en er een persiflage op maakte die we nog altijd kennen als de Batrachomyomachia, het satirische verhaal over de oorlog tussen de kikkers en de muizen. Maar alleen al deze oeroude resonantie laat zien dat van ver voor Christus tot in onze tijd verhalen steevast verhalen hebben opgeroepen. Zowel oraal overgeleverde als geschreven teksten zijn verwerkt in grootse heldendichten en wereldberoemde treurspelen, en op hun beurt zijn van die teksten bewerkingen gemaakt, persiflages, parodieën, libretto’s, dramatiseringen, en – in latere tijd – verfilmingen, documentaires, “verstrippingen”.

Prozateksten omgewerkt tot toneelvoorstellingen, daarover gaat het hier. Want in dit verband is er ook in de Lage Landen sprake van een eeuwenoude traditie. De vier beroemde abele spelen uit onze Middeleeuwen gaan vrijwel zeker terug op epische teksten uit een diep verleden. In de zeventiende eeuw schreef Joost van den Vondel onder heel veel meer Lucifer en Joseph in Dothan, dramatiseringen op basis van het Oude Testament, en bijvoorbeeld ook Faëton of Reukelooze Stoutheid, waarvoor hij te rade ging bij de Metamorfosen van Ovidius. In 1892, twee jaar nadat Louis Couperus zijn roman Noodlot had voltooid, maakte zijn vriend Gerrit Jäger daarvan al een toneelbewerking die korte tijd later tot een – overigens niet erg succesvolle – opvoering zou leiden. Gerrit Komrij modelleerde zijn toneelstuk Het chemisch huwelijk (1982) losjes naar Goethes roman Die Wahlverwandtschaften (1809). En zo is er meer, zeker wanneer we doorstoten naar de afgelopen tien, vijftien jaar, waarin het dramatiseren van romans, verhalen – en zelfs van non-fictie – een ongekend hoge vlucht heeft genomen.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.