Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Walter van den Broeck (1941-2024)

Schrijver Walter van den Broeck is overleden. Zijn bekendste werken zijn de roman Brief aan Boudewijn, de romancyclus Het beleg van Laken en het later verfilmde toneelstuk Groenten uit Balen. Hij was een veelgelezen en vaak bekroonde auteur die een groot sociaal engagement toonde en tot op het laatst bleef publiceren. In dit dossier brengen we de stukken over zijn rijke oeuvre uit ons archief samen.

Walter van den Broeck De beiaard en de dove man
Voor abonnees

Data zijn belangrijk

Recensie van: Walter van den Broeck, 'De beiaard en de dove man', De Bezige Bij, Amsterdam, 2004, 206 p.

Walter van den Broeck Op gelijke voet
Voor abonnees

Een echte provinciaal

Recensie van: Walter van den Broeck, 'Op gelijke voet. Brief aan cultureel Vlaanderen', Van Halewyck, Leuven, 2003, 146 p.

Walter van den Broeck Een lichtgevoelige jongen
Voor abonnees

Een bekende dwaling: het onbekende

Bespreking van 'Een lichtgevoelige jongen', een vakkundig geschreven roman van Walter van den Broeck, die met kleine ontsporingen grote resultaten weet te bereiken.

Walter van den Broeck Het beleg van Laken
Voor abonnees

Walter van den Broeck, 'Het gevallen baken'

Inhoudelijke en thematische bespreking van het derde deel van de 'Beleg van Laken'-cyclus: na 'Het Beleg van Laken' en 'Gek leven na het bal!' is er nu 'Het gevallen baken, Het Beleg van Laken 3', De Bezige Bij, Amsterdam, 1991.

Voor abonnees

Walter van den Broeck: 'Gek leven na het bal'

Weinig lovende evaluatie van het tweede deel van Van den Broecks trilogie, die begon met 'Het beleg van Laken', en na vijf jaar een vervolg heeft gekregen met 'Gek leven na het bal!'. Walter van den Broeck, 'Gek leven na het bal! / Het beleg van Laken 2', Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen-Baarn, 1990.

Voor abonnees

Het verdriet van Vlaanderen. Historische beeldvorming in romans van Louis Paul Boon, Hugo Claus en Walter van den Broeck

Aan de hand van markante romans van Boon ('Het Geuzenboek'), Claus ('Het verdriet van België') en Van den Broeck ('Aantekeningen van een stambewaarder' en 'Brief aan Boudewijn'), tracht de auteur een aantal gelijklopende kenmerken te inventariseren. Hij vermeldt daarbij: het verleden dat als problematisch aangevoeld wordt, literatuur als correctie op de geschiedschrijving, de nadruk op historische continuïteit, aandacht voor het volk dat zich verzet, het verarmde Vlaanderen, het commerçantenidealisme, en het wij-gevoel.

Voor abonnees

Nen Belgische Leeuw

Opvoering van het toneelstuk van David Mamet, door het Raamteater, in vertaling van Walter van den Broeck.

Voor abonnees

Een naar boekje

Walter van den Broeck, \1 cola met 6 rietjes\"."

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.