
‘Het uitzicht der dingen’: jong talent stort zich op Streuvels
Jonge schrijvers en illustratoren gaan in dialoog met de auteur van ‘De vlaschaard’ en ‘Het leven en de dood in de ast’. Dit project mondt uit in een boek en een expo.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
150 jaar na zijn geboorte blijft Stijn Streuvels inspireren: 15 jonge schrijvers en illustratoren gaan in het Streuvelsjaar 2021 aan de slag met de auteur van klassiekers als De vlaschaard en Het leven en de dood in den ast. Dat zal leiden tot een boek en een expo. Dit project, Het uitzicht der dingen, is een initiatief van de Openbare Bibliotheek van Kortrijk (vanuit het stadsdichterschap De Letterzetter) en Het Lijsternest. De voortgang kun je volgen bij de lage landen, aangevuld met stukken uit het rijke archief van het tijdschrift.
Jonge schrijvers en illustratoren gaan in dialoog met de auteur van ‘De vlaschaard’ en ‘Het leven en de dood in de ast’. Dit project mondt uit in een boek en een expo.
Jonge schrijvers en illustratoren gaan aan de slag met Stijn Streuvels en maken daar een boek van. Presentatie op 19 maart 2022 tijdens Memento Woordfestival in Kortrijk. Bekijk hier de teaservideo en boek je tickets.
Martijn Verhelst liet zich voor dit verhaal inspireren door Stijn Streuvels’ eerste grote roman, ‘Langs de wegen’. De illustratie is van Shanna Coppens.
Joke De Kerpel schreef een gedicht met Stijn Streuvels als inspiratiebron. De illustratie is van Xavier Truant.
Hans Depelchin schreef een essay met Streuvels als inspiratiebron. De illustratie is van Flore Deman.
Alice Spinoy schreef een verhaal met Streuvels als inspiratiebron. De illustratie is van Willem Moreel.
Zeven jonge auteurs laten zich voor ‘Het uitzicht der dingen’ inspireren door Streuvels’ oeuvre, onder begeleiding van Anneleen Van Offel en Joost Devriesere.
Voor ‘Het uitzicht der dingen’ gaan acht jonge grafische talenten aan de slag met het werk van Stijn Streuvels, onder begeleiding van illustrator Gerda Dendooven.
Schrijfster Anneleen Van Offel, illustrator Gerda Dendooven en auteur-journalist Joost Devriesere begeleiden vijftien jonge schrijvers en illustratoren voor het Streuvels-project ‘Het uitzicht der dingen’.
Het Letterenhuis pakt uit met een tentoonstelling over een onderbelicht aspect van Streuvels’ kunstenaarschap: de fotografie.
Misschien wel hét hoogtepunt in het oeuvre van Stijn Streuvels is de novelle Het leven en de dood in den ast. Luc Devoldere noemt het een tragedie zonder loutering waarover de schaduw van het noodlot hangt.
Gaston Durnez haalt herinneringen op aan Stijn Streuvels, die hij wellicht de grootste Vlaamse letterkundige uit de twintigste eeuw noemt. Streuvels overleed vijftig jaar geleden, op 15 augustus 1969.
Recensie van: Toon Breës, Stijn Streuvels. Een kritische en biografische synthese, Lannoo, Tielt, 2016, 984 p.
Weinig is bekend over Stijn Streuvels' relatie met de Russische literatuur.
Kritische recensie over Als een oude Germaanse eik (2000), een studie van Hedwig Speliers over de relatie tussen Streuvels en Duitsland.
Over de belangstelling voor De oogst en De Vlasschaerd en over Streuvels' invloed op C.M. van den Heever.
Over de vriend en de Vlaming.
Recensie van Stijn Streuvels, In oorlogstijd. Het volledige dagboek van de eerste wereldoorlog.