Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Raveel 100!

De Vlaamse schilder Roger Raveel zou in 2021 zijn 100ste verjaardag vieren. Naar aanleiding daarvan brengen we in dit dossier al onze stukken over deze belangrijke naoorlogse kunstenaar samen.

19 Zelfportret met karretje Self portrait with cart 1981 Collectie Vlaamse Gemeenschap Roger Raveel Museum
Voor abonnees
8 min leestijd

Roger Raveel. De meester van Machelen aan de Leie

Bespreking van de ontwikkeling in het werk van Roger Raveel, naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag. De nadruk ligt op de wandschilderijen - een vergelijking wordt gemaakt tussen de Beerveldse (1966) en de Oostendse (1990) - omdat daarin Raveels visie op de schilderkunst het best wordt uitgedrukt. Raveel zelf heeft steeds gesteld dat hij in zijn kunst geen deelproblemen wil analyseren, maar dat hij een kunst wil maken die zo volledig mogelijk is en die een genuanceerde synthese geeft. Hij wil de omgeving betrekken in zijn werk en wil via het kijken tot een dieper inzicht komen. De ontwikkeling in zijn werk kan omschreven worden als een proces van verinnerlijking van die visie.

Vader op fietstocht
Voor abonnees
literatuur
0 min leestijd

Het oog van de dichter. “Vader & velo” van Charlotte Mutsaers

In de reeks “Het oog van de dichter” bespreekt Anton Korteweg gedichten die op een schilderij zijn gebaseerd. Deze zeventiende aflevering handelt over ‘Vader & velo’ van Charlotte Mutsaers, geïnspireerd op Vader op fietstocht van Roger Raveel.

6 Tafeltje met rode vlek 1952
Voor abonnees
literatuur

De leugen als spel. Brieven van Hugo Claus aan Simon Vinkenoog en Roger Raveel

Recensie van: Hugo Claus & Simon Vinkenoog, “Laat nooit deze brief aan iemand lezen.” De briefwisseling tussen Hugo Claus en Simon Vinkenoog, 1951-1956, De Bezige Bij, Amsterdam, 2008, 495 p. Samengesteld door Georges Wildemeersch. Hugo Claus & Roger Raveel, Brieven 1947-1962, Ludion, Gent, 2007, 395 p.

13 Het verschrikkelijke mooie leven A Terrible Beautiful Life 1965 Unibreda NV
Voor abonnees

Roger Raveel, de Nieuwe Visie en het verschrikkelijk mooie leven

In 2006 vierde de Vlaamse schilder Roger Raveel zijn vijfentachtigste verjaardag. Naar aanleiding daarvan verschenen twee publicaties over zijn oeuvre. Peter van der Meijden bespreekt ze in dit artikel. Recensie van: Carlos Alleene, Roger Raveel. “Een verschrikkelijk mooi leven”, De Muyter, Deinze, 2006, 720 p.; Marc Ruyters, Roger Raveel en de Nieuwe Visie, Snoeck, Gent, 2006, 455 p.

16 Man voor de deur met grendel 1969 Coll Marie Jeanne Vander Espt
Voor abonnees

Roger Raveel: n.a.v. een boek

Kunstwerken kunnen zo'n indruk maken dat ze je jaren bijblijven. Dit geldt in het bijzonder voor het werk van de Belgische schilder Roger Raveel, die de alledaagse werkelijkheid onderzoekt.

3 Vrouw met revolver Woman with Revolver 1950 Fondation Linda et Guy Pieters Saint Tropez
Voor abonnees

De lyrische beelding van Roger Raveel

Nog vóór Jasper Johns zijn ‘Flags’ en ‘Targets’ schilderde, nog vóór Robert Rauschenberg zijn ‘combine-paintings’ maakte en Dante illustreerde, nog vóór Claes Oldenburg zijn ‘soft typewriter’ en zijn ‘eetwinkels’ demonstreerde, en Roy Lichtenstein zijn strip-closeups, was er in Vlaanderen al iemand die kapstokken schilderde, betonplaten en betonpalen, Roger Raveel.

5 Blauwe muur met karretje 1952 Groeningemuseum Musea Brugge
Voor abonnees

Roger Raveel decoreert een kapel

In Machelen aan de Leie, de geboorteplaats van Roger Raveel, heeft de kunstenaar van het interieur van een kapel een \totaalkunstwerk\" gemaakt."

2 Vrouw met rode arm
Voor abonnees

Roger Raveel

Het oeuvre van Roger Raveel vertoont een zeer grote diversiteit. Een diversiteit die kenmerkend kan worden genoemd voor de totaliteit van zijn visie.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.