
Een adieu van Luc Devoldere
De laatste dag van 2020 is ook de laatste werkdag van Luc Devoldere als hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw. Dit is zijn afscheidswoord.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Beschouw deze aantekeningen van de voormalige hoofdredacteur als paralipomena: aanvullingen, bijzaken, accessoires. Alles wat je aan de kant laat liggen. En dan plots opneemt.
De laatste dag van 2020 is ook de laatste werkdag van Luc Devoldere als hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw. Dit is zijn afscheidswoord.
Martine Tanghe wordt vandaag 65 en gaat met pensioen. Ze zal op 30 november de laatste keer het nieuws lezen. Op haar eigen onnavolgbare wijze.
Luc Devoldere bladert door zijn woordenboeken, waarschuwt voor valse vrienden en zingt de lof van een taal die in verschillende landen wordt gesproken: het Nederlands.
Hoofdredacteur Luc Devoldere noemt een paar van de mooiste woorden en zinnen uit het Nederlands. Vult u zijn lijstje aan?
De Maand van de Filosofie heeft dit jaar als thema 'Het uur van de waarheid'. Een complexe zaak volgens hoofdredacteur Luc Devoldere.
Wat is toeval? Hoofdredacteur Luc Devoldere filosofeert samen met Ludwig Wittgenstein over dit intrigerende woord.
Luc Devoldere laat zijn gedachten dwalen over de ondraaglijke lichtheid van het volkslied, en steekt Italië een hart onder de riem met zijn officieuze hymne.
Maak van de nood een deugd, nu we met zijn allen zoveel mogelijk binnen moeten blijven, schrijft hoofdredacteur Luc Devoldere.
200 jaar na de geboorte van Eduard Douwes Dekker laat hoofdredacteur Luc Devoldere zijn licht schijnen over de auteur van Max Havelaar.
Maakt literatuur betere mensen van ons? Luc Devoldere zoekt antwoorden in het dagboek van Benno Barnard en een essay van Leen Verheyen.
Hoofdredacteur Luc Devoldere brengt een ode aan Menno Wigman (1966-2018), aan de hand van het gedicht ‘Burger King’. Wigmans verzamelde gedichten zijn verschenen bij Prometheus.
Hoofdredacteur Luc Devoldere geeft een voorzet van wat in de Vlaamse canon zou kunnen staan, van Humo tot de kmo en van Hadewych tot Verhaeren.
Milo Rau, artistiek directeur van NTGent, trok met Aeschylus’ Oresteia naar Mosul. Hoofdredacteur Luc Devoldere zag de opvoering met gemengde gevoelens.
Da Vinci stierf 500 jaar geleden. Luc Devoldere grijpt die datum aan om enkele notities te maken bij de uomo universale.
Kunstwerken langs de snelweg: het kruis van Fabre, chaos en een cycloop.