Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Oek de Jong

Oek de Jong is zeventig geworden. De auteur kan terugblikken op een oeuvre dat boek na boek volledig lijkt te transmuteren – en daarbij telkens standhoudt. Door de jaren heen werd hij tweemaal bekroond met de F. Bordewijk-prijs; voor ‘Pier en oceaan’ ontving hij in een jaar drie prijzen. Lees hier een selectie van onze stukken over De Jong.

Voor abonnees
literatuur

STEEDS DIEPER HET BOS IN. Het oeuvre van Oek de Jong

Voor de verschijning van Pier en oceaan (2012) vroeg ik mij weleens af of we eigenlijk niet in de meervoudsvorm over Oek de Jongs schrijverschap moeten spreken. Boek na boek van zijn hand lijkt tenslotte door almaar andere auteurs geschreven te zijn, die de naam Oek de Jong dragen. In De wonderen van de heilbot (2006) staat een in dit verband inzichtelijke uitspraak: “Ik moet mezelf opnieuw uitvinden als romanschrijver.” Dat deed hij en hoe: zijn eerste roman Opwaaiende zomerjurken (1979) is een sensitieve bildungsroman; Cirkel in het gras (1985) is een intellectualistisch geschreven ideeënroman; de novellebundel De inktvis (1993) is op zijn beurt mystiek gericht; de lijvige roman Hokwerda's kind is juist heel aards, dus ook wreed en sensueel. Bij deze opsomming, dit portret in scherven, laat ik zijn verhalendebuut De hemelvaart van Massimo (1977) en zijn essayistische proza buiten beschouwing. In zijn opus magnum Pier en oceaan culmineert dat eerdere scheppende proza van langere adem; alle scherven vallen zogezegd op hun natuurlijke plaats. Is daar een verklaring voor? Verscheidene.

"

Voor abonnees

Schrijver tussen vier vrouwen

Bespreking van de debuutroman van Oek de Jong, \Opzwaaiende zomerjurken\", Meulenhoff, Amsterdam, 1979."

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.