
Jacobus Vrel, de geheimzinnige schilder door wie Vermeer zich liet inspireren
Met zijn kleine schilderijen heeft de zeventiende-eeuwse schilder Jacobus Vrel een magische uitwerking.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Voor een nooit geziene tentoonstelling over Vermeer brengt het Rijksmuseum 28 van zijn 37 bekende werken samen. In dit dossier bundelen we onze stukken over de beroemde zeventiende-eeuwse meester.
Met zijn kleine schilderijen heeft de zeventiende-eeuwse schilder Jacobus Vrel een magische uitwerking.
Johannes Vermeer en impulsiviteit gaan ogenschijnlijk niet samen. Toch blijkt uit het labonderzoek dat voorafging aan de tentoonstelling ‘Vermeer’ in het Amsterdamse Rijksmuseum dat de kunstenaar tijdens het schilderproces nog aan zijn composities schaafde.
In Vermeers schilderijen van briefschrijvende vrouwen hoort Gerdien Verschoor hun pennen krassen op het papier, in een wereld die verder doodstil is.
Menig filmmaker liet zich door het werk van Vermeer inspireren. Een verhaal over de onmogelijke liefde tussen meester en meid.
Nu het Amsterdamse Rijksmuseum en Museum Prinsenhof Delft hun zalen vullen met een tentoonstelling over Johannes Vermeer, bekijkt schrijver Anne van den Dool ‘zijn’ stad door andere ogen.
Met Mandula van den Berg duiken we in het hoofd van de Brieflezende vrouw van Vermeer: ‘Het is nog vroeg en de hemel buiten lijkt gemaakt van melk en lood.’
Arno Boey geeft het woord aan ‘La Lechera, La Lattaia, Dienstmagd mit Milchkrug. Melkmeisje. (…) De melk is zuur en mijn blik strak en ik zweet.’
Met het project Meet Vermeer lanceren Google en het Mauritshuis een virtuele tentoonstelling die alle schilderijen van de Hollandse Meester bijeenbrengt. Wat levert dat op?
Anton Korteweg bespreekt ‘Vermeer: Gezicht op Delft’ van Willem van Toorn in de achtste aflevering van zijn reeks over gedichten die op een schilderij zijn gebaseerd.
Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als Meisje met de parel, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd.
In de achttiende eeuw gold het werk van Metsu als veel beter – en dus ook veel duurder – dan dat van zijn tijdgenoot Vermeer.
Bij de grote Vermeer-tentoonstelling in het Mauritshuis in 1996 onderzoekt Kitty Kilian hoe de waardering voor zijn werk evolueerde.
Gabriël Metsu schilderde soms mooier werk dan Vermeer, vindt Schnabel.
Hollandse kunst duikt vaak op in debatten over identiteit, en dat gebeurt altijd in termen van wat daar 'eigen' en 'vreemd' aan is. Vooral Rembrandt blijkt erg 'kneedbaar', maar ook Vermeers werk kreeg soms een ideologisch laagje.
In de kunstcanon van CODART, het internationale netwerk van curatoren, vind je van Vermeer niet ‘Meisje met de parel‘ terug, maar zijn ‘Zicht op Delft’.