Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Jonge stemmen over slavernij

Hoe klinkt het kasboek van een plantage? Waaraan denkt een kwast die werd gebruikt voor bezweringen? Met welke stem spreekt een contract uit de achttiende eeuw? En welk verhaal herbergt Het poppenhuis van schilder Jacob Appel? In deze reeks geven achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs van de Parijse schrijfresidentie van deBuren een stem aan een artefact uit de tentoonstelling Slavernij (Rijksmuseum, Amsterdam).

Betul
geschiedenis Betül Sefika
1 min leestijd

Betül Sefika: Gewassen

Beeldgedicht geïnspireerd door een Ma Sapi-rijsthalm, die rechtstreeks afstamt van rijstzaden die door de slaafgemaakte vrouw Sapali werden meegesmokkeld vanuit Afrika naar Suriname.

Shimanto
geschiedenis Shimanto Reza
3 min leestijd

Shimanto Reza: Lijnen

Shimanto Reza schreef een brief, geïnspireerd door een kaart van de Bocht van Bengalen, getekend omstreeks 1695.

Jordi
geschiedenis Jordi Lammers
2 min leestijd

Jordi Lammers: Brief aan de geesten

Jordi Lammers geeft in briefvorm het woord aan de Benta, of mondboog, een snaarinstrument dat met tot slaafgemaakten in onder meer Curaçao terecht kwam en daar nog steeds bespeeld wordt.

foto © Marianne Hommersom

Anne Goaitske
geschiedenis Anne-Goaitske Breteler
2 min leestijd

Anne-Goaitske Breteler: De bidstond

Anne-Goaitske Breteler schreef een kort verhaal geïnspireerd door een brief die de gezaghebber van Sint Maarten, Johannes Willem van Romondt, op 8 juni 1848 schreef aan de gezaghebber van Curaçao, naar aanleiding van de beëindiging van de slavernij op het Franstalige deel van Sint Maarten.

Bart
geschiedenis Bart Decroos
3 min leestijd

Bart Decroos: De idylle

Bart Decroos geeft in een kort verhaal een stem aan een tekening uit 1708 van Dirk Valkenburg, getiteld Gezicht op molen en kookhuis op een plantage te Suriname.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.