Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Ultima Letteren voor Joke van Leeuwen

Schrijver, dichter, illustrator en performer Joke van Leeuwen ontvangt de Ultima Letteren, een van de dertien cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. De jury: ‘Joke van Leeuwen daagt als geen ander lezers uit om anders naar de werkelijkheid te kijken. En zij doet dat op een grappige, ontroerende en kritische manier, waarbij ze telkens andere manieren vindt om zich te vernieuwen in woord en beeld.’ Hier vind je al onze stukken over Van Leeuwen.

Voor abonnees
literatuur

Scheppingsdrang. Joke van Leeuwen is veertig jaar schrijver

Omdat het in 2018 veertig jaar geleden is dat Joke van Leeuwen haar eerste boek publiceerde, vroeg Ons Erfdeel haar om een zelfportret als schrijver: ‘In al mijn werk probeer ik zwaarte en lichtheid in evenwicht te brengen, het soort humor te bezigen dat wortelt in ernst, en het soort verbeelding dat wortelt in werkelijkheid.’ Omdat bij haar de tekeningen altijd het verhaal meevertellen, bezorgde ze ons ook een passende illustratie.

Voor abonnees

Nog een halve hond. Over het werk van Joke van Leeuwen

Op 20 maart 2008 sprak Cyrille Offermans deze tekst uit bij het openstellen van de “kijkroute” die Joke van Leeuwen maakte voor de vaste collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij karakteriseert haar hele oeuvre, dat bestaat uit kinderboeken, poëzie, een boek over kunst, een over taal, en een roman voor volwassenen. Van Leeuwen kiest niet voor het gewone of het ongewone, zegt Offermans. Ze laat zien dat het gewone vaak ongewoon en het ongewone vaak gewoon is.

Voor abonnees

Onder een loep

Recensie van: Joke van Leeuwen, Vrije vormen, Querido, Amsterdam, 2002, 200 p.

Voor abonnees

Engagement op niveau

Zeer lovende bespreking van deze jeugdroman, die de Woutertje Pieterse Prijs 1998 ontving. Dit is volgens de recensent een heel bijzonder boek, ontroerend en geestig, zonder dat Van Leeuwen gevoelig en geestig doet. Ontroering en geestigheden zijn de automatische bijproducten van een verhaal dat een dwingend verloop heeft. Joke van Leeuwen, \Bezoekjaren\" (Querido, Amsterdam, 1998, 136 p.)"

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.