Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

James Ensor uit de doeken

Wie was James Ensor? Naar aanleiding van het Ensorjaar 2024 publiceert de lage landen een uitgelezen selectie artikelen over de wegbereider van de grote kunststromingen van de twintigste eeuw.

Thumbnail Ensor au bordel
Voor abonnees
8 min leestijd

Ensor en de blijde intrede in het bordeel

In de negentiende eeuw was het gebruikelijk voor kunstenaars in bordelen te vertoeven. James Ensor was geen uitzondering. Of de meester er in zijn behoeften voorzag kunnen we niet achterhalen, maar hij bezocht ze wel.

2 James Ensor Zelfportret met bloemenhoed Mu ZEE Oostende
10 min leestijd

James Ensor, rebel van alle tijden

James Ensor was niet alleen de gekke, boze, solitaire schilder van maskers. Hij was ook een authentieke rebel die zijn stem als mens en kunstenaar een leven lang gebruikte om waarden te verdedigen die nog altijd geldig zijn.

Ensor Mijn portret omringd door maskers
Voor abonnees
kunst Herwig Todts
7 min leestijd

James Ensor, slamdichter avant la lettre

Naast schilderen, tekenen en musiceren koesterde James Ensor ook literaire ambities. Zijn teksten, die hij ook voordroeg, staan bol van de alliteraties, woordspelingen en gezochte woorden.

Erich Heckel James Ensor 1924 c Nachlass Erich Heckel
Voor abonnees
7 min leestijd

Kunstenaar in oorlogstijd

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had James Ensor goede banden met Duitse Rode Kruis-verplegers in Oostende. Een ervan was de expressionistische schilder van Die Brücke Erich Heckel.

Ensor en Sherman
Voor abonnees
7 min leestijd

James Ensor en Cindy Sherman spelen onder één masker

Hoe relevant is James Ensor in de hedendaagse kunst? In het Ensorjaar 2024 slaan diverse expo’s een brug tussen de Oostendse schilder en de kunst en cultuur van nu. ‘Zijn voortdurende vermenging van hoog en laag en van ernst en grap is bijzonder hedendaags.’

Voor abonnees
0 min leestijd

Een eenzaam genie

Bespreking van een studie van John Gheeraert over James Ensor. In deze publicatie wordt de geheime relatie van Ensor met Helena Blavatsky, de grondlegster van de theosofie. John Gheeraert, \De geheime wereld van James Ensor. Ensors behekste jonge jaren (1860-1893)\" (Houtekiet, Antwerpen,/Baarn, 201, 190 p.)"

Voor abonnees

L. Van Hove zet Ensors bizarre wereld op muziek

Over de Ensor-cyclus uitgevoerd door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, met nadruk op het nieuwe werk van Luc Van Hove, \Carnaval op het strand\". Aan het einde van het artikel wordt ook melding gemaakt van de nieuwe dirigent van het orkest, Günther Neuhold."

Voor abonnees
kunst

New York, Parijs, Oostende, Brussel, Gent: Ensormania in 2010

In 2010 is het 150 jaar geleden dat James Ensor geboren werd in Oostende. Dit artikel behandelt niet alleen de expo over de schilder die nog tot 29 augustus 2010 in zijn geboortestad te zien is, maar blikt ook terug op de Ensor-tentoonstelling die recentelijk zowel naar het New Yorkse MoMa als het Parijse Musée d'Orsay reisde. Bovendien wordt hier ook vooruitgekeken naar de Ensorplannen die Brussel en Gent nog hebben.

Voor abonnees

Van Ensor tot Permeke

N.a.v. het gelijknamige boek, waarin 1 Vlaamse auteurs elk een Vlaams schilder belichten. Redactie: Albert Smeets.

Voor abonnees

Van Ensor tot Magritte

Michael Palmer, een Brit die bijna 30 jaar als internationaal ambtenaar in Brussel werkte, schreef een bijzonder verdienstelijk boek over de Belgische kunst. Michael Palmer, \Van Ensor tot Magritte. Belgische kunst 1880-1940\", Lannoo, Tielt, 1994, 230 p."

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.