
Samenhang door verbeelding. Het oeuvre van Hella S. Haasse
Bij Haasse is het de verbeelding die de wereld bijeenhoudt en zo het geloof in eenheid bevestigt en stimuleert.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In 2021 is het tien jaar geleden dat auteur Hella S. Haasse overleed. Op deze pagina vind je al onze archiefstukken over haar werk en ook twee artikelen van de schrijfster zelf, waarin ze onder meer ingaat op de grote rol die Nederlands-Indië speelt in haar boeken.
Bij Haasse is het de verbeelding die de wereld bijeenhoudt en zo het geloof in eenheid bevestigt en stimuleert.
Haasse was niet altijd gelukkig met haar ietwat deftige imago. Truijens confronteert dat beeld van Haasse met haar privéleven en literaire werk.
Recensie van: Margot Dijkgraaf, Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse, Querido, Amsterdam, 2014, 351 p.
Een essay van Hella Haasse over de historische roman en hoe die zich verhoudt tot de geschiedenis en de geschiedschrijving.
In dit essay geeft Haasse een uitgebreid overzicht van hoe en in hoeverre "de Oost" haar leven en werk mede heeft bepaald.
Hella Haasse beschrijft in haar werk het streven naar zelfinzicht, de persoonlijkheidsontwikkeling en het zelfbewustwordingsproces van vrouwen.
Hella Haasses boeken zijn gespeend van enige vorm van tempo-doelsfeer. Ook in Heren van de thee klinkt geen nostalgie of heimwee door, evenmin is het een roman geworden met een typisch Indische sfeer.
Bespreking van de verfilming van de debuutroman van Hella S. Haasse door de regisseur Hans Hylkema.
Hella Haasse vertelt het levensverhaal van de 18de-eeuwse baron Joan Derk Van der Capellen, een patriot en vrijheidsstrijder die opkwam voor de rechten van de burgerij en de boeren.
Recensie van: Hella S. Haasse, Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van karakter. Een ware geschiedenis, Querido, Amsterdam, 1979.
Over de visie van Hella S. Haasse op historische romans naar aanleiding van De groten der aarde of Bentinck tegen Bentinck. Een geschiedverhaal, Querido, Amsterdam, 1981.
Recensie van: Hella S. Haasse, Sleuteloog, Querido, Amsterdam, 2002, 192 p.
Hanneke van Buuren gaat de evolutie en de constanten na in het werk van de schrijfster om zo “iets te laten zien van de achtergrond waartegen het werk van Haasse zich chronologisch ontwikkeld”.
Recensie van: De wegen der verbeelding, Querido, Amsterdam, 1983
Recensie van twee verhalen, De duvel en zijn moer en De kooi, samen uitgegeven onder de overkoepelende titel: De Meester van de Neerdaling (1973).
Recensie van: Huurders en onderhuurders (1971).