Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Gwy Mandelinck (1937-2024)

Gwy Mandelinck (pseudoniem van Guido Haerynck) is overleden. In dit dossier bundelen we al onze stukken over deze dichter en bezieler van de Poëziezomers van Watou, een gelukkig huwelijk van poëzie en beeldende kunst in het West-Vlaamse heuvelland nabij de Franse grens.

Voor abonnees
literatuur

Van oogbad naar shampoobad. De poëzie van Gwy Mandelinck

Als dichter maakt Gwy Mandelinck (°1937) een tegendraadse ontwikkeling door: niet van jong en onbesuisd naar opener en levenswijzer, maar van aanvaardend en gedragen naar afgebeten en gelaagd. In zijn recentste bundel \Schemerzones\" (2009) staat hij als dichter niet langer in het centrum van de wereld, zoals destijds in \"Het oogbad\" (1971), maar is hij zelf voorwerp van onderzoek geworden. "

Voor abonnees
kunst

Verzamelde verhalen of poëzie in dubbeltijd? Poëzie en beeldende kunst in Watou en Brugge

De Poëziezomer in Watou beleefde in 2008 zijn laatste editie. In 2009 kwam er een nieuw project in de plaats, waarin, net als in de Poëziezomers, beeldende kunst en poëzie met elkaar geconfronteerd werden. Eind januari 2010 opende in Brugge “Poëzie in dubbeltijd”, het nieuwe project van de vroegere organisator van de Poëziezomers in Watou, Gwy Mandelinck. Paul Depondt bezocht zowel het nieuwe Watou-project als Mandelincks parcours in Brugge. Het laatste draagt zijn voorkeur weg.

Voor abonnees

Hoge vlucht

De auteur zoekt naar de verklaring waarom hij - ondanks een positieve vooringenomenheid - de laatste bundel van Gwij Mandelinck, niet goed kan vinden. Hij geeft die verklaring aan de hand van de bespreking van twee gedichten uit de bundel. Gwij Mandelinck, \De buitenbocht\", Lannoo, Tielt, 1989."

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.