Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Ereprijs voor Astrid Roemer

De Surinaamse auteur Astrid H. Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) ontvangt de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Naar aanleiding van die onderscheiding brengen we hier al onze stukken over deze unieke schrijfster samen.

Roemer Aan moeders komt geen einde
Voor abonnees

Aan moeders komt geen einde

Recensie van:

Astrid H. Roemer, Gewaagd leven, De Arbeiderspers, Amsterdam, 1996, 239 p;

Astrid Roemer, Maar ik blijf (Nergens ergens, Over de gekte van een vrouw en Een naam voor de liefde), Bert Bakker, Ooievaar Pocket, Amsterdam, 1996, 763 p.

Roemer Levenslang Gedicht
Voor abonnees

'Mijn portret van letterhout'. Over de romans van Astrid Roemer

Het oeuvre van Astrid Roemer is rijk geschakeerd: poëzie, toneelwerk, essays over de Surinaamse literatuur en proza. In dit artikel heeft de auteur het uitsluitend over het proza, waarin zich een evolutie aftekent van het sociaal-realistische Surinaamse verhaal, over de sociaal bewogen migrantenroman naar de meer intellectueel ingestelde en feministische benadering. Dat is zeer duidelijk in haar laatste grote roman, Levenslang gedicht, waarvan de thematiek hier wordt besproken. Hoewel Astrid Roemer ongetwijfeld thuishoort in de Surinaamse schrijftraditie, maakt haar ontwikkeling duidelijk dat twee soorten Surinaamse literatuur zijn ontstaan: een in Suriname die gericht is op het eigen land en een als minderhedenliteratuur met een eigen thematiek in Nederland.

Roemer Trilogie Neem mij terug Suriname
Voor abonnees

Het schuldige Suriname van Astrid Roemer

Naar aanleiding van de voltooiing van haar romantrilogie, bespreekt Den Boef het werk van Roemer. Deze Surinaamse auteur beschrijft een caleidoscoop van gevoelens, dromen en symbolen, van fantasieën en herinneringen. Haar werk kan dan ook vergeleken worden met dat van auteurs als S. Rushdie.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.