Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Elvis Peeters wint de Ultima voor de letteren

Elvis Peeters ontvangt de Ultima 2023 voor de letteren. De jury prijst het engagement van het schrijversduo: ‘Telkens daagt hun werk uit om na te denken over actuele en belangrijke thema’s.’

Kevers met handen en voeten en hersens

Recensie van: Elvis Peeters, De ontelbaren, Podium, Amsterdam / Van Halewyck, Leuven, 2005, 172 p.; Elvis Peeters, Wat overblijft is het verlangen, Van Halewyck, Leuven, 2001, 103 p.; Elvis Peeters, Calvados, Van Halewyck, Leuven, 2001, 339 p.; Elvis Peeters, Spa, Van Halewyck, Leuven, 1998, 117 p.

literatuur

Aroma di tumore. Het ondeelbare proza van Elvis Peeters

De hardnekkigste misvatting over Elvis Peeters (1955) is dat hij een laatbloeier zou zijn. Niettemin laat Peeters zijn stem al meer dan drie decennia indringend horen. In de kilte van de jaren tachtig deed hij dat als zanger en performer bij de Nederlandstalige band Aroma di Amore. Via het theater en de poëzie vond Peeters – die ook vijf kinderboeken op zijn naam heeft staan – uiteindelijk almaar meer zijn weg in het literaire proza, waarmee hij ook steeds hogere ogen gooit. Zijn verhalen en romans komen telkens tot stand in nauwe samenwerking met partner Nicole Van Bael, en die duobaan verklaart misschien de gespleten indruk die zijn werk biedt. Ook over de toon, de thematiek en de boodschap van Peeters’ oeuvre bestaat immers een misverstand. Jazeker, Peeters peilt als auteur graag naar de duistere diepten van de menselijke ziel, maar uit zijn werk spreekt op een dieper niveau ook een pleidooi voor sociaal engagement, warme menselijkheid en oprechte tederheid.

"

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.