
De lach en het grote gelijk
Humorloos door het leven gaan, toont een gebrek aan kennis van de ware aard van dat leven, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij de lage landen 2-2022.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Lekkere slogans in betogingen, bijtende frases van comedians of aangebrande oneliners in de politiek: humor zit pal in de boksring van onze maatschappij. Achter de grap schuilt dan ook veel meer dan louter de lach. Hoe verhoudt humor zich tot de macht? Kunnen activisten om zichzelf lachen? Is er een verschil tussen humor in België en Nederland? Waarom grappen we zo vaak over de actualiteit? En wanneer is een woordspeling geslaagd? Lees het in dit dossier.
Humorloos door het leven gaan, toont een gebrek aan kennis van de ware aard van dat leven, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij de lage landen 2-2022.
Humor zit pal in de boksring van onze maatschappij. Achter grappen en kwinkslagen gaat dan ook veel meer schuil dan louter de lach. Hoe verhoudt humor zich tot de macht?
Bestaat er zoiets als typisch Nederlandse of typisch Vlaamse humor? En zo ja, waar zitten dan de verschillen en gelijkenissen? Met die vragen trokken we naar Katinka Polderman en Bert Kruismans.
Waar Verhoeven zich vaak bedient van satire en hyperbool is Van Warmerdam de koning van absurdisme en understatement.
Van de Haegse Mercurius in 1697 tot De Speld in 2022: hoe gewaagd is satirisch nieuws?
Rob van Essen vindt humor iets voor twijfelaars, voor mensen die het ook niet allemaal weten, en bereid zijn dat onder ogen te zien.
Iedereen vindt ze melig en toch maakt iedereen ze: woordgrappen. Vanwaar die dubbelhartige houding?
Een leerzaam boek vol buitenlandse spotprenten uit de zeventiende tot midden negentiende eeuw laat zien dat Nederland niet altijd zo’n positief imago heeft gehad in de wereld.
In Laat me niet lachen! biedt historicus Henk Slechte een fraai overzicht van 450 jaar Nederlandse satirische spotprenten.