Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Belpop

Elk jaar zendt de Vlaamse Radio 1 de Belpop 100 uit: de honderd beste Belgische nummers, gekozen door luisteraars. In deze reeks vind je leesvoer over artiesten die in de lijst staan - of zouden moeten staan.

Zwangere Guy
Voor abonnees
literatuur Tijl Nuyts
15 min leestijd

Dit is BXL, altijd represent!

Rapper Zwangere Guy voert in zijn rhymes een gesprek met Brussel om de stad én zichzelf beter te leren kennen.

Filip Kowlier door Dirk Annemans aangepast
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Perfide niemendalletjes van Flip Kowlier

Naar aanleiding van het verschijnen van de tweede cd van de West-Vlaamse popzanger Flip Kowlier, gaat Wim Chielens op zoek naar de gronden voor zijn succes. Kowliers teksten zijn niet ontzettend briljant, en ook de muziek is niet wereldschokkend. Kowlier maakt varianten op country-, folk- en popdeuntjes die niet geweldig ernstig zijn, maar wel zeer puur en doordacht. Bovendien is Kowlier intussen ook een product geworden, een “Guitige Knuffelbelg” met een hoog aaibaarheidsgehalte.

Kris De Bruyne
kunst
5 min leestijd

Kris De Bruyne (1950-2021)

Bij het overlijden van Kris De Bruyne halen we dit mooie portret uit ons archief, verschenen in 2008, toen hij veertig jaar op de planken stond.

Daan stuyven 1512942230
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Een charmante kameleon. Popmuzikant Daan Stuyven

Een kind dat zijn speelgoed snel beu raakt en voortdurend nieuwe impulsen nodig heeft – dat beeld blijft hangen wanneer je de veelkantige carrière van de Vlaamse popmuzikant Daan Stuyven beschouwt. Stuyven staat bekend om zijn spel met stijlen, tot op het randje van de kitsch, waarbij je niet altijd weet of hij nu ernstig dan wel ironisch is. Maar Daan Stuyven lijkt veranderd: op zijn jongste cd, Simple, laat hij de maskerades achterwege en mag de muziek voor zich spreken.

Ferre grignard
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Het complete oeuvre van de weerbarstige zanger Ferre Grignard

Het Antwerpse label Starman Records brengt de vier studioalbums van de Antwerpse zanger Ferre Grignard (1939-1982) opnieuw uit. Dankzij deze heruitgave op hoogwaardig vinyl wordt het werk van Grignard, voor het eerst sinds het in de jaren 1960 en ’70 verscheen, beschikbaar voor het grote publiek. Tot nu toe moesten de fans het stellen met magere compilaties, of hopen op de vondst van een zeldzame originele persing.

Grignard speelt een niet te onderschatten pioniersrol in de Belgische rockmuziek. Met als uitvalsbasis de legendarische Antwerpse artiestenkroeg De Muze is hij een van de eerste Belgen die de Amerikaanse folk en blues op een authentieke manier naar zijn hand zet.

060216 thekids
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

This is rock-’n-roll. De Vlaamse oerpunkers van The Kids

“Voor ons is het doel vooral geweest om de mensen te schokken, om erop te wijzen dat er wel iets gebeurde, dat het niet de hippies waren en dat het niet doodbloedde, maar dat er iets nieuws was waar ze wel eens naar moesten luisteren.” Aan het woord is Ludo Mariman, in 1978 door een mild sceptische Marc Didden geïnterviewd voor een televisie- reportage met de titel Gisteren zullen we de pogo dansen. Het is Marimans laconieke antwoord op de vraag of iemand die er doodgewoon uitziet, ook punk zou kunnen spelen. Voor veel Vlaamse kijkers is het de eerste kennismaking met de punk. Wat Mariman – sleutel door een ringetje in het linkeroor, haar in piekjes – antwoordt, kan gelden als een beginselverklaring. Het vergt moed – of toch zeker een stevige dosis je-m’en-foutisme – om in het Vlaanderen van de jaren zeventig voluit in punkmodus te gaan, want op veel begrip van de muziekpers of het mainstreampubliek moeten The Kids vooralsnog niet rekenen. Om even het muzikale landschap van die jaren te schetsen: de eerste elpee van The Kids en de laatste van hippiezanger Ferre Grignard komen in hetzelfde jaar 1978 uit. De livebeelden in de BRT-reportage tonen toeschouwers die, schijnbaar uit protest tegen de herrie, vredestekens maken terwijl Mariman en de zijnen ‘Anarchy in the UK’ van The Sex Pistols de grond in heien.

Vander Linden Frank 2005
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Perfect in stijl. “Blond” van De Mens

De Mens behoort volgens Lutgard Mutsaers bij de beste popgroepen van Vlaanderen. Op hun cd “Blond” wordt aanstekelijk spelplezier gecombineerd met het superieure taalgevoel van zanger en tekstschrijver Frank Vander linden. De Engelstalige nummers op “Blond” zijn van mindere kwaliteit. Alles bij elkaar blijft De Mens echter schitteren met krachtige, van alle kinderachtigheid ontdane popmuziek. Bespreking van: De Mens, Blond, PIAS, 2003.

Lieven Tavernier door Dirk Annemans
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Wachten op het verleden. De gestolde tijd in de liedjeswereld van Lieven Tavernier

Met ‘De eerste sneeuw' en ‘De fanfare van honger en dorst' heeft hij minstens twee Vlaamse traditionals geschreven, al kent het publiek die dan vooral in de vertolking van Jan De Wilde. Dat vindt Lieven Tavernier geen probleem: “Zodra mijn liedjes af zijn, zijn ze niet langer van mij.” Op zijn jongste cd Witzand vallen trouwens nog veel méér parels te rapen.

Jan de wilde
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Pelgrims van het hart. Vlaamse songwriters publiceren hun teksten in boekvorm

Recensie van:

  • JO BOGAERT, Dag meneer De Wilde: Leven en werk van Jan De Wilde, Lannoo, Tielt, 2015, 344 p.
  • LIEVEN TAVERNIER, Eerste sneeuw. Alle liedteksten, Lannoo, Tielt, 2015, 192 p.
  • KRIS DE BRUYNE, In essentie. Songs en andere bekentenissen, Lannoo, Tielt, 2015, 192 p.
  • STIJN MEURIS, Tekst & uitleg. Alle songteksten, Lannoo, Tielt, 2015, 240 p.
Bobbejaan Schoepen
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Een duivenkot op de prairie. Bobbejaan Schoepen als contradictoire cowboy

Medio 2011, een jaar na het overlijden van Bobbejaan Schoepen, presenteerde zijn familie een fotoboek over diens leven en werken. Het boek toont een veelzijdige artiest tijdens driekwart eeuw Vlaamse entertainmentgeschiedenis en bestendigt het beeld van Bobbejaan als zingende cowboy. Maar kunnen we de vinger leggen op dat cowboyschap? En hoe wezenlijk is het voor zijn oeuvre?

Bart Peeters c Michiel Hendryckx
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Bart Peeters voor de tweede keer in het Nederlands

Eind 2006 bracht Bart Peeters zijn tweede Nederlandstalige cd uit. Na Het plaatje van Bart Peeters volgde Slimmer dan de zanger. Op die plaat klinken invloeden mee uit verschillende culturen. Ook laat Slimmer dan de zanger horen hoezeer Bart Peeters een groep geworden is.

180330absynthe mindedabsynthe minded
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Van Django tot Dylan. Absynthe Minded

De Vlaamse band Absynthe Minded bracht in 2009 zijn vierde full-cd uit. Die viel zeer in de smaak. De band won al verschillende prijzen voor zijn op swing gebaseerde popmuziek en breekt stilaan ook in Frankrijk en Nederland door.

D EUS 2019 1 jpeg
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Niets eindigt ooit echt. Tom Barman en dEUS

Portret van Tom Barman en zijn band dEUS. Het bijzondere aan dEUS, is ook wat de band volgens de auteur zo kwetsbaar maakt: het nomadisme van de honkvaste Antwerpenaar.

Hommage Jacques Brel
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

“Ik ben van Luxembourg.” Notities over Jacques Brel

In 2003 was het vijfentwintig jaar geleden dat Jacques Brel stierf. Luc Devoldere bezocht de tentoonstelling “Brel, het recht om te dromen” en behandelt in dit stuk Brels romantiek, pathetiek en kunde. Brels dubbelzinnige relatie met Vlaanderen komt uitgebreid aan bod.
Zie ook: Jacques Brel, L'oeuvre intégrale, Robert Laffont, Parijs, 1998; Mohamed El-Fers, Jacques Brel, Roularta Books, Zellik, 2003, 158 p. ; René Seghers, Jacques Brel. Leven en liefde 1929-1978, Tirion, Baarn, 2003, 256 p. ; Laat me niet alleen, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2003 (vert. Ernst van Altena, Benno Barnard, Geert van Istendael, Koen Stassijns); Jacques Brel, Intégrale Brel, Barclay/Universal 2003, 15 cd's.

Wannes cappelle 1512941923
Voor abonnees
kunst
0 min leestijd

Leven in het klad. De Wevelgemse americana van Het Zesde Metaal

“De zon schijnt, maar schijn bedriegt”, zingt Wannes Cappelle, spilfiguur van de groep Het Zesde Metaal. Die vaststelling tekent hem ten voeten uit: in zijn wereld is er geen licht zonder schaduw en geen liefde zonder de angst haar te verliezen.

20180212 amenra TEMMERMANSTEFAAN 0002 kopie
Voor abonnees
6 min leestijd

Amenra slaat en zalft al twintig jaar

Bedwelmende concerten die in een ademtocht uitverkopen en een visueel concept dat door een wereldwijd netwerk van fans wordt uitgedragen: Amenra speelt het klaar op eigen kracht.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.