Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

100 jaar Gerrit Kouwenaar

9 augustus 2023 is de honderdste geboortedag van Gerrit Kouwenaar (1923-2014). Voor de dichter en prominent Vijftiger moesten gedichten ‘gebouwd worden, van woorden gemaakt, zodat van alles wat de dichter meemaakt en overdenkt een afdruk in taal wordt achtergelaten’, aldus zijn vertrouwelinge Anna Enquist. In dit dossier bundelen we onze artikels en recensies over een van onze belangrijkste dichters.

Enquist en Kouwenaar c Bianca Sistermans
Voor abonnees
literatuur
1 min leestijd

Zoekend naar gevoelens: Anna Enquist over Gerrit Kouwenaar

Ad Zuiderent bespreekt ‘Een tuin in de winter. Herinneringen aan Gerrit Kouwenaar’ van Anna Enquist, en ‘Gerrit Kouwenaar, van woorden gemaakt. Gedichten, geselecteerd en ingeleid door Anna Enquist’.

David en Gerrit Kouwenaar c Ons Erfdeel
Voor abonnees
1 min leestijd

Twee broers, roerloos op hun stek: gesprekken met Gerrit en David Kouwenaar

Cyrille Offermans en Bart Van der Straeten gaan in gesprek met de dichter Gerrit Kouwenaar, die in 2008 zijn 85ste verjaardag viert, en diens broer, de twee jaar oudere schilder David Kouwenaar. Een gesprek over vroeger en nu, over poëzie en schilderkunst, over Bergen en Amsterdam, over wat geweest is en wat nog komen moet.

Kouwenaar c Chris van Houts Amsterdam
Voor abonnees
1 min leestijd

‘Van alle maken is doodmaken wel het volmaakste’: over recente poëzie van Gerrit Kouwenaar

Bespreking van enkele publicaties die bij de vijfenzeventigste verjaardag van Kouwenaar verschenen zijn: Gerrit Kouwenaar, ‘Helder maar grijzer. Gedichten 1978-1996’ (Querido, Amsterdam, 1998, 152 p.) Gerrit Kouwenaar, ‘Een glas om te breken’ (Querido, Amsterdam, 1998.) A.L. Sötemann, ‘Verzen als leeftocht’ (Historische Uitgeverij, Groningen, 1998.)

Kouwenaar Perzik
Voor abonnees
1 min leestijd

Het geluk oneetbaar te zijn: nieuwe gedichten van Gerrit Kouwenaar

Met ‘Volledig volmaakte oneetbare perzik’ heeft Gerrit Kouwenaar, bijna dertig jaar nadat hij in de ‘Experimentele Groep in Holland’ mee ging doen aan de nieuwe stijl van de Vijftigers, een indrukwekkende bundel aan het geheel van zijn poëzie toegevoegd, schrijft Jan van der Vegt.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.