Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

100 jaar Christine D'haen

Christine D’haen (1923-2009) zou dit jaar honderd zijn geworden. Op deze pagina verzamelen we al onze artikelen over de Vlaamse schrijfster, wier symbolische poëzie stevig geworteld is in de klassieke traditie. D’haen is geprezen voor onder meer haar bundels Mirabilia en Innisfree. Van haar hand verschenen ook een biografie van Guido Gezelle en tientallen Engelse vertalingen van zijn gedichten.

Voor abonnees

Geen enkel kaartje afstaan. Verrassend nieuw werk van Christine D'haen

Bespreking van recent werk van Christine D'haen. \Zwarte sneeuw\" bevat fragmenten uit dagboeken, flarden van herinneringen, momentopnamen van gebeurtenissen die niet enkel chronologisch maar ook in een soort van vaag thematisch verband geplaatst werden. De nieuwe dichtbundel \"Mirages\" ligt in het verlengde van het vorig werk: een bedwelmende taalkracht, een rijkdom aan beelden en indrukken die worden samengesmolten tot één overtuigend geheel. Met bloemlezing."

Voor abonnees

Muze, ziel en overlevering. Het proza van Christine D'haen

Elf autobiografische boeken van Christine D'haen zijn in mei 2004 verzameld in één band onder de titel “Uitgespaard zelfportret”. Het is volgens Vandevoorde een hybridisch werkstuk geworden dat zowel een persoonlijke geschiedenis is als een familiegeschiedenis en een geschiedenis van een dichterschap. “Uitgespaard zelfportret” is een boek dat in laatste instantie de verscheurende keuze tussen leven en kunst illustreert.
Bespreking van: Christine D'haen, “Uitgespaard zelfportret”, Meulenhoff, Amsterdam, 2004, 617 p.

Voor abonnees

Alleen mijn woorden. Notities bij de poëzie van Christine D'haen

Evolutie in het werk van de Vlaamse dichteres Christine D'haen. \De waardering als lezer geldt wat mij betreft niet alleen de hoge graad van technische perfectie, maar wel degelijk de wijze waarop zij er in slaagt haar verzen 'tijd' mee te geven. (…) Het is die verbondenheid met het eeuwenlange overgeleverde die de gedichten van Christine D'haen ook minder hermetisch maken, dan ze ogenschijnlijk lijken.\" Met bloemlezing."

Voor abonnees

Gezelle in het Engels

Guido Gezelle, \Poems-Gedichten\". Engelse vertaling van Christine D'Haen, inleiding van Bernard Kemp. Met bloemlezing."

Voor abonnees

Dante D'haen

Presentatie van het werk van Christine D'haen. Daarbij wordt haar in 1998 verschenen bundel \Dantis meditatio/Dodecaëder\" als uitgangspunt gebruikt. Het artikel wordt gevolgd door een kleine bloemlezing."

Voor abonnees

Een biografie voor Gezellianen?

Van de eigenzinnige vorm die de schrijfster aan haar Gezelle-biografie heeft gegeven worden de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Christine D'haen, \De wonde in 't hert. Guido Gezelle: een dichtersbiografie\", Lannoo, Tielt,1988."

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.