Publicaties
Nathalie Grall verzoent zorgvuldigheid met spontaniteit
0 Reacties
© Musée de Gravelines
© Musée de Gravelines © Musée de Gravelines
De Franse Nederlanden
kunst

Nathalie Grall verzoent zorgvuldigheid met spontaniteit

Het Musée du Dessin et de l'Estampe originale van Grevelingen (Gravelines) organiseert tot 26 april L’air de rien, een tentoonstelling over de Franse kopergraveur Nathalie Grall (°1961). Deze expositie presenteert de laatste twintig jaar van haar oeuvre waarin ze twee tegengestelde polen weet te verzoenen: de spontaniteit en de energie van de kalligraaf en de traagheid en zorgvuldigheid van de graveur.

Nathalie Grall werd in 1961 geboren in Compiègne en woont en werkt nu in Rijsel. Ze is afgestudeerd aan het Institut d’arts visuels van Orléans en de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts van Parijs. In 1989, drie jaar nadat ze haar tweede diploma behaalde, ontving ze haar eerste prijs in de grafische kunsten: de prix Grav'x. Ze heeft ook verschillende andere prijzen gewonnen, waaronder de Prix de la Jeune Gravure du Salon d'Automne (1992) en de derde prijs op de biënnale van Saint-Maur (in 2005 en 2007). Vanaf 1985 nam Nathalie Grall deel aan talrijke solo- en groepstentoonstellingen in Frankrijk en in het buitenland. In 2013 ontving ze ook de aanmoedigingsprijs van de Académie des Beaux-Arts van Parijs en twee jaar later kreeg ze de Paul Gonnand-prijs van de Taylor Foundation.

Een serie van veertien platen, getiteld "De Collectie", die Nathalie Grall vanaf 2013 graveerde, vormt de basis voor deze overzichtstentoonstelling. De thema's in haar werk zijn verbonden met de cyclus van het leven, of dat nu menselijk, plantaardig, dierlijk of mineraal is: ontkiemen, geboorte, ontmoeting, breuk, metamorfose, enz.

Het werk van een goudsmid

Nathalie Grall is een van de weinige kunstenaars in Frankrijk die nog met een burijn werkt. Ze gebruikt een techniek van diepdruk op metaal. Haar werk bestaat uit het schilderen van een motief met een penseel, gouache of Oost-Indische inkt, direct op een koperen plaat. Daarna graveert ze de geschilderde lijnen met een beitel, met verschillende gradaties aan kracht, waardoor ze, eenmaal afgedrukt op papier, een groter scala aan tinten in het werk kan aanbrengen. Nathalie Grall kiest voor koper, in plaats van zink zoals in haar vroege dagen, omdat het een hard metaal is dat haar toelaat om fijne, scherpe, gecontroleerde lijnen te graveren en steeds gedetailleerder te werken. Dit is precisiewerk dat niet de minste verslapping van de concentratie of de geringste aarzeling verdraagt. Een fout, een slecht uitgevoerde beitelslag, en je moet helemaal opnieuw beginnen.

Deze oefening is ook heel fysiek, want het dwingt de graveur om te werken, met zijn lichaam gebogen over de plaat. Dat is ook zeer belastend voor het zenuwstelsel, want het vereist een grote concentratie van de graveur. De kopergravure wordt vervolgens zichtbaar in de afdruk die de kunstenaar zelf maakt.

Daarnaast zijn sommige werken van Nathalie Grall gekleurd, omdat ze de prent afdrukt op een licht grijsachtig getint papier. Ze werkt als een echte goudsmid, waardoor het resultaat finesse en lichtheid krijgt. Elk van haar gravures is met potlood gesigneerd: "N. Grall".

Fijngevoeligheid en poëzie

Nathalie Grall laat zich inspireren door de natuur en de kunst uit het Verre Oosten. Ze wacht niet tot de inspiratie in haar opkomt, maar provoceert ze met plakkaatverf en diverse hulpmiddelen. Ze heeft nooit een kant-en-klaar idee in gedachten als ze aan de koperen plaat begint te werken.

Alles wat in haar verbeelding opkomt, wordt met veel gevoel voor poëzie en grote fijngevoeligheid, in delicate werken omgezet. Elk detail is van bijzonder belang, elke lijn toont bewonderenswaardige beheersing en straalt zowel finesse als kracht uit.

De kunstenaar wist de grenzen tussen figuratieve en abstracte kunst uit. Ze speelt met metamorfoses. Haar verschillende onderwerpen zijn getekend op een zuivere achtergrond, met elegantie en lichtheid. Soms bemerkt men overhangende rotsen in het waterlandschap, soms doen de lijnen, de curves, meer abstracte, verrassende werken ontdekken. Planten die lijken op vrouwelijke rondingen, menselijke silhouetten waarop dierenkoppen prijken. Haar gravures verwijzen soms naar elkaar. Ze plaatst inderdaad dikwijls meerdere platen naast elkaar, trekt een lijn die een andere tekening inspireert. Die maakt ze dan op een andere koperen plaat. Sommige reeksen ontstaan zo parallel en genereren soms nieuwe series.

Liefde voor kunstboeken

Naast haar gravures kan je in de tentoonstelling ook "L'Atelier de Nathalie Grall" bekijken, een film uit 2014 geregisseerd door Bertrand Renaudineau. We ontdekken hier de kunstenaar aan het werk in het atelier dat ze in haar woning in Rijsel heeft gebouwd. We zijn getuige van elke stap van de creatie van een kopergravure, we observeren met bewondering elke beweging, elke penseelstreek, elke beitelsteek voordat we het eindresultaat ontdekken. (Een werk dat ook in het echt te bewonderen is tijdens de tentoonstelling). De film laat de kijker ook kennismaken met de boeken die de kunstenaar heeft geïllustreerd, met name Caprices van de Franse dichter Gérard Farasse, waarvoor ze acht miniaturen en acht gravures heeft gemaakt.

Nathalie Grall deelt de smaak van kunstboeken met andere kunstenaars en het was de galeriehouder en uitgever Michèle Broutta die haar de kans gaf om samen met dichters en schrijvers prachtige collecties te realiseren. Zo publiceerde ze in 2007 Chants du jardin interdit met de Iraanse dichter en auteur Parviz Khazraï.

Deze boeken zijn op de tentoonstelling te zien. Zo krijgt de bezoeker de mogelijkheid om andere facetten van het werk van N. Grall te bewonderen: tekeningen, gouaches op krasloten en op röntgenfoto's en collages. Je vindt er ook haar "rariteitenkabinet". De bezoeker ontdekt op deze overzichtstentoonstelling niet alleen heel haar grafisch werk, dat altijd zeer poëtisch is, maar het wordt hier ook getoond samen met teksten van de filosoof en essayist Olivier Koettlitz, met teksten van de directeur van het Musée du Dessin et de l'Estampe originale Virginie Caudron, van de dichteres en schrijfster Laurence Paton en van Nathalie Grall zelf.

Video: B. Renaudineau, l'atelier de Nathalie Grall, Gerpinnes, Ed. Gallix, 2014.

De catalogus van de tentoonstelling "L'air de rien" (2019), met teksten van Virginie Caudron, Nathalie Grall, Olivier Koettlitz en Laurence Paton en mee-uitgegeven door het Musée du dessin et de l'estampe originale de Gravelines, de ateliergaleriéditions d'Aire-sur-la-Lys en Capazza-Durand, de Capazza Gallery of Nançay, is hier te vinden.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.