Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Zijn er na 1992 nog streektalen
0 Reacties
Voor abonnees

Zijn er na 1992 nog streektalen

(Jo Daan) Ons Erfdeel - 1991, nr 4, pp. 563-570

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Bij wijze van inleiding maakt de auteur het onderscheid tussen dialect en taal: een taal heeft een regering en een leger, een dialect heeft dat niet - taal heeft dus een officiëler en ruimer toepassingsgebied dan dialect. Vanuit dit uitgangspunt wijdt ze algemene beschouwingen aan de status van streektalen, waardoor de ene standaardtaal wordt en de andere niet; aan het fenomeen van de taalverandering; aan begrippen als norm, variatie en functie van de taal. Die beschouwingen dienen als basis voor het begin van een antwoord op de vraag: \zijn er na 1992 nog streektalen\" - een vraag die in het tweede deel van het artikel behandeld wordt. Als besluit stelt ze de auteur dat ze de streektalen wel een kans geeft na 1992, maar dat zal veel afhangen van de manier waarop volwassenen en kinderen opgevoed en onderricht worden: dat moet mét achting voor de eigen taal en streektaal."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.