Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De grondwet is een veel intrigerender verschijnsel dan je zou vermoeden
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

De grondwet is een veel intrigerender verschijnsel dan je zou vermoeden

De grondwet is een veel intrigerender verschijnsel dan je zou vermoeden, zo blijkt uit de zoektocht van Wim Voermans.

Er is bijna geen land meer in de wereld of het beschikt over een min of meer uitvoerige grondwet. Ook in de laatste decennia zijn er weer talrijke bijgekomen. Opvallend is de hoge mate van gelijkvormigheid. Door de jaren heen is er blijkbaar een vast patroon ontstaan van bepalingen die in een grondwet thuishoren, ongeacht of in de politieke werkelijkheid kan worden gesproken van een vrije samenleving met een democratische rechtsstaat.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, telt in zijn boek Het verhaal van de grondwet zeker acht generaties grondwetten, waarvan de eerste constituties aan het einde van de achttiende eeuw een monarchaal karakter hadden, later gevolgd door de bekende meer revolutionaire constituties, die weer werden opgevolgd door meer restauratieve grondwetten, zoals de Nederlandse van 1814 en die van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van 1815.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.