Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wie denkt Lutgard dat ze is?
2 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

Wie denkt Lutgard dat ze is?

Op zoek naar de achtergrond van een beladen voornaam

De meisjesnaam Lutgard klinkt in al zijn variaties typisch Vlaams. Geen wonder, Sinte-Lutgardis is al vele generaties de Patrones van Vlaanderen. Wie ze was en waarom ze die rol heeft, is minder bekend. Had ze soms een connectie met de Vlaamse Beweging? Was ze wel Vlaams? In deze bijdrage gaat de in Nederland geboren en getogen auteur op zoek naar de betekenis van haar bijna buitenlandse voornaam. Van de middeleeuwse Lutgard van Tongeren naar de hedendaagse Lutgarde d’Aywiers in acht scènes.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Pieter Coupe

Beste Antoine,

Bedankt voor de aanvulling.

AntoineLambrechts

Ik heb het artikel over de heilige Lutgardis met veel plezier gelezen. We zouden nog een negende hoofdstuk aan het verhaal kunnen toevoegen, over de (onbewuste) invloed van Lutgardis op... Dostojevskij! https://www.academia.edu/32947882/Reis_van_Petersburg_naar_Tongeren._De_Heilige_Lutgart_en_Dostojevskijs_Credo

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.