Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wensen of werkelijkheid? Bestuurlijke samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland
0 Reacties
Voor abonnees

Wensen of werkelijkheid? Bestuurlijke samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland

(Jan Hendrickx ) Ons Erfdeel - 2006, nr 3, pp. 373-380

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Sinds Vlaanderen een Belgische deelstaat is met eigen bevoegdheden en een eigen regering heeft, hebben alle Vlaamse regeringen de wens uitgesproken zo goed mogelijke betrekkingen te onderhouden met Nederland. De Strategienota Nederland, die de Vlaamse regering in oktober 2005 goedkeurde, zet die traditie voort en noemt een aantal domeinen waarop de banden tussen Vlaanderen en Nederland nauwer aangehaald kunnen worden. Deze nota kan leiden tot nog intensere samenwerking. Maar er zijn ook remmende factoren in de bestuurlijke samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Die hebben vooral te maken met het federale Belgische politieke niveau. In de eerste plaats zijn de Belgisch-Nederlandse relaties op het vlak van de buitenlandse politiek in de periode 1999-2005 opvallend minder goed geweest dan daarvoor. Ten tweede zou men het snel eens moeten raken over de voortzetting van het Beneluxverdrag, dat in 2010 afloopt, maar omdat het niet eenvoudig is Vlaanderen en Franstalig België op dezelfde lijn te krijgen in dit dossier, heeft de Belgische regering vooralsnog geen standpunt ingenomen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.