Publicaties
We moeten afscheid nemen van de natuurlijke Noordzee
1 Reacties
Voor abonnees
maatschappij

We moeten afscheid nemen van de natuurlijke Noordzee

De zee- en kustecosystemen op duurzame wijze beschermen en beheren tegen het jaar 2020: dat is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen waar de Nederlandse en Belgische regering zich in 2015 plechtig op hebben vastgelegd. Is het gelukt het tij in de Noordzee te keren?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

Dit is een boeiende en goed geschreven tekst, met een dubbele inhoudelijke paradox.
De eerste paradox is, dat ik in het "afscheid nemen van een natuurlijke Noordzee" vooreerst aan het mentale afscheid van een landschap (of zeeschap) dacht. Nederland (en in mindere mate Vlaanderen) is een land met een venster op een eindeloze zee. De zee is vaak een bedreiging, maar mentaal biedt ze ook comfort: "voor mijn venster ligt een eindeloze ruimte". Door op die zee allerlei kunstmatige, industriële dingen te zetten, sluit je mentaal dat venster af: een luchthaven, misschien een diepzeehaven "off-shore", een kunstmatig eiland om met waterkracht elektriciteit op te slaan, windmolenparken, etc. Met dergelijke dingen wordt Nederland een immens "Urk".
Van al die zichtbare dingen (want boven water) zijn de windmolenparken de meest concrete. Maar het is een "afscheid" dat ik in Vanhestes tekst niet lees.
De tweede paradox (wel in de tekst) is uiteraard dat diezelfde windmolenparken voor de onderwaternatuur net de beste plekken zijn. (Samen met de gezonken schepen). Je zou al gaan hopen dat er nog meer molens komen, of meer schepen zinken, of zelfs dat er clandestien enig oud ijzer op de zeebodem wordt gedempt (wat, terloops gezegd, wel misdadig zou zijn). Veel dingen die eindeloos leken, zijn het niet meer.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.