Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom we het in 2018 weer over Willem van Oranje en het Wilhelmus hebben. De Nederlandse Opstand begon 450 jaar geleden
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

Waarom we het in 2018 weer over Willem van Oranje en het Wilhelmus hebben. De Nederlandse Opstand begon 450 jaar geleden

(HANS COOLS) ONS ERFDEEL – 2018, NR 1, PP. 10-19

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Vrijheid en tolerantie: dat zijn de waarden waarmee het nieuwe Nederlandse kabinet zich identificeert en die het wil aanreiken aan een land dat sinds anderhalf decennium intensief op zoek is naar zijn identiteit. Het kabinet grijpt daarbij terug op het verleden, met name op Willem van Oranje, die deze idealen zou hebben belichaamd toen hij in 1568 de Nederlandse Opstand tegen Filips II begon. Zijn strijd wordt bezongen in het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied dat sinds 2017 weer deel uitmaakt van het verplichte lespakket op school. En zo blijkt weerom hoe de (Nederlandse) overheid zich het verleden toe-eigent om betekenis te geven aan het heden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.