Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom Reynaert en Vlaanderen niet gescheiden leverbaar zijn
0 Reacties
Voor abonnees
Allemaal animaal
literatuur

Waarom Reynaert en Vlaanderen niet gescheiden leverbaar zijn

Geen Middelnederlandse tekst die zoveel heeft betekend voor zovelen als Van den Vos Reynaerde, een dramatische roman over de verhouding tussen individu en maatschappij, geschreven door de verder onbekende auteur Willem. Waarom is dat verhaal al eeuwen zo populair? Op welke wijze hebben zovele tekstvorsers zich vastgebeten in de avonturen van de vos? Dat onderzoekt mediëvist Frits van Oostrom in zijn boek De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk, waarin hij het dierenepos ook verknoopt met zijn eigen loopbaan. De lage landen publiceert hier een bewerkt fragment uit De Reynaert, waarin Van Oostrom laat zien hoe de beroemdste vos ter wereld juist in Vlaanderen zo diep in het collectieve geheugen verankerd is geraakt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.