Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waar komt het stadssymbool van Amsterdam vandaan? Een verklaring voor de drie kruisen uit Deense bron
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

Waar komt het stadssymbool van Amsterdam vandaan? Een verklaring voor de drie kruisen uit Deense bron

(Joost Robbe) ONS ERFDEEL – 2017, NR 3, PP. 178-183

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Iedereen die ooit in Amsterdam is geweest kent het stadssymbool xxx. Dit simpele maar krachtige ontwerp is te zien op vlaggen, gebouwen, stoepen, vrachtwagens van de gemeente en op de beroemde “amsterdammertjes. Toch is er vrijwel niets over de betekenis van de drie kruisen bekend.

Dat er voor de betekenis van de kruisen geen waterdichte verklaring bestaat, heeft geleid tot tal van theorieën. Zo gaat men er soms van uit dat ze voor de drie woorden in het Amsterdamse devies staan: “Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig”. Ook wordt er soms beweerd dat de kruisen zouden staan voor de drie plagen die Amsterdam hebben getroffen – water, vuur en pest – of voor drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel.

Met de Nederlandse bronnen komen we niet ver. Misschien levert een achttiende-eeuwse Deense bron wel een mogelijke verklaring voor het stadssymbool van Amsterdam. In die tekst wordt de administratie van het Deense eiland Amager beschreven.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.