Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vrouwenemancipatie en Vlaamse Beweging (1900-1940)
0 Reacties
Voor abonnees

Vrouwenemancipatie en Vlaamse Beweging (1900-1940)

(Maria de Leebeeck) Ons Erfdeel - 1983, nr 3, pp. 357-366

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In de Vlaamse Beweging werd de traditionele vrouwenrol benadrukt, maar toch was er een aantal vrouwen dat die rol oversteeg en die een eigen inbreng in de Vlaamse Beweging hadden. Marie-Elisabeth Belpaire en Margriet Baers speelden een belangrijke rol bij de vernederlandsing van het onderwijs. Ook vanuit de vrijzinnige tak van de Vlaamse Beweging hadden vrouwen deel aan het emancipatieproces: zo is Roza de Guchtenaere waarschijnlijk de grootste vrouwenfiguur uit de Vlaamse Beweging. Talrijke anderen waren actief op politiek gebied. De auteur meent toch dat de Vlaamse Beweging meer ongewild dan gewild bijgedragen heeft tot de politieke en maatschappelijke bewustwording van de vrouw.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.