Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vlaanderen in Europa
0 Reacties
Voor abonnees

Vlaanderen in Europa

(Ludo Milis) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 333-340

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Vertrekkend vanuit twee uitspraken (Vermeylens \Wij willen Vlamingen zijn, om Europeeërs te worden\" en die van het tijdschrift \"Knack\" \"We zijn nog geen Vlaming, en we moeten al Europeeër worden\") schrijft de auteur een aantal beschouwingen over het Vlaming-zijn. Hij gaat daarbij uit van het begrip België, dat wel degelijk een inhoud had in de 19de eeuw. Dat was niet het geval met het begrip Vlaanderen, noch historisch, noch geografisch. Het zou tot 1970 duren voor het een wettelijk bestaansrecht kreeg. De term Europa heeft in de loop van de geschiedenis ook andere inhouden gekregen. Europa is een cultuurgebied dat door intense wisselwerkingen in het verleden en heden een hoge graad van gemeenschappelijke cultuurkenmerken vertoont. Vlaanderen heeft in die Europese context slechts waarde als het zijn grenzen openstelt, ook al loopt het daarmee het risico om door de invloed van sterkere culturen aan eigenheid in te boeten."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.