Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vlaanderen en Nederland: de inpassing van allochtone minderheden
0 Reacties
Voor abonnees

Vlaanderen en Nederland: de inpassing van allochtone minderheden

(Johan Leman) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 705-710

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De vraag die aan deze bijdrage ten grondslag ligt, is of een goed omlijnd standpunt en een lange-termijnproject reëel mogelijk en wenselijk zijn voor de organisatie van de (permanente) aanwezigheid van etnisch-culturele minderheden in Nederland en Vlaanderen. Impliciet stelt men daarmee de vraag naar een leefbare multi-culturele samenleving, naar een samenleving die ruimte laat voor differentiëring binnen het voorgehouden homogeniserend cultuurideaal. De auteur frist even wat cijfers op, en stelt dan de eerste vraag: zijn er effectief blijvende nieuwe etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Nederland? Na een positief antwoord wordt de tweede vraag gesteld: hoe zullen de nieuwe verhoudingen tussen de meerderheid en de minderheden eruit zien? Dat leidt tot een schets van het soort van samenleving dat we hieruit mogen verwachten. De principes die het geheel moet leiden zijn: eenheid van rechtssysteem, eenheid van basistaal, eerbied voor de eigenheden van de minderheden, gelijke kansen, en minstens tijdelijk, begeleidende sociale maatregelen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.