Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom we de Vlaams-Nederlandse samenwerking onder de loep nemen
0 Reacties
VL ⇄ NL
samenleving

Waarom we de Vlaams-Nederlandse samenwerking onder de loep nemen

Vlaanderen en Nederland zijn natuurlijke bondgenoten, maar werken ze ook samen? In welke domeinen en hoe? Loopt de samenwerking vlot of laten ze kansen liggen? Antwoorden op deze vragen kan u lezen in VL ⇄ NL, de kroniek van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Met de kroniek VL ⇄ NL houdt de lage landen de vinger aan de pols van de samenwerkingsverbanden en de spanningen tussen beide regio’s. Dat doen we omdat we overtuigd zijn van het belang van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Beide buren delen een taal en tot op zekere hoogte een cultuur. Ze zijn historisch, geografisch en economisch sterk verweven. Ze staan voor verwante uitdagingen en hebben overlappende belangen.

De scope is breed: we richten ons op succesverhalen en knelpunten in de samenwerking op uiteenlopende terreinen – van economie en infrastructuur tot kunst en cultuur. We belichten zowel door de overheid gestimuleerde wisselwerking als initiatieven die uit het maatschappelijke middenveld komen. Vanzelfsprekend vormen Vlaanderen en Nederland geen laaglands eiland. We bekijken de samenwerking binnen de Belgische en Europese context.

VL ⇄ NL sluit aan bij de missie van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel, die al jaren aandacht heeft voor de banden tussen de buurregio’s. Dat doet ze in al haar publicaties in meerdere talen.

Kent u mooie voorbeelden van Vlaams-Nederlandse samenwerking of ziet u knelpunten die we nodig eens in kaart moeten brengen? Fijn als u het ons laat weten via tomas.vanheste@onserfdeel.be.

In een podcast geven Tratsaert en Vanheste meer context bij de kroniek.

VL ⇄ NL is mede dankzij een bijdrage van het Algemeen-Nederlands Verbond tot stand gekomen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.